Raskošni i veličanstveni dvorci Loire




Nezaobilazan dvorac u području rijeke Loire je Chenonceau smješten uz njezin pritok, rijeku Cher. Kroz svoju cjekolupnu povijest je uređivan prema zamislima brojnih kraljica i dvorskih dama, pa ga zato i zovu damskim dvorcem.


Stari svijet… Jedan od detalja kojim najviše privlači stanovnike takozvanog Novog svijeta, odnosno Amerike i Australije su građevine od kojih su mnoge starije od njihove civilizacije, koje su postojale dok Europljani još nisu ni otkrili nove kontinente. Najimpozantniji među njima su dvorci i palače.A koje i danas pojećuju u velikom broju.Zapravo ne sjećam se gdje sam toliko Amerikanaca susretao do li ovog ljeta u području Loire i Normandiji.



U Europi, u središtu Francuske, u dolini rijeke Loire proteže se dugačak niz brojnih dvoraca nevjerojatne ljepote i neprocjenjive kulturne, povijesne i estetske vrijednosti. Ima ih toliko da se nameće pitanje bi li na ovim web stranicama bilo dovoljno prostora i da ih samo nabrojimo pa smo odlučili izdvojiti samo neke.
Chenonceau  je, nakon Versaillesa, najposjećeniji dvorac u Francuskoj. Henrik II. kupio ga je za svoju, već spomenutu, ljubavnicu Dianu de Poitiers.



Dolina Loire i njeni dvorci svakako spadaju u dobro poznate rutae za putovanja.A za prvi posjet ovom području preporučujem upravo jedan takav,
 putujete li u vlastitom aranžmanu, imajte na umu da biste mogli i proširiti putovanje u odnosu na ponudu turističkih agencija a što smo mi u učinili.Jer je i više nego zanimljivo voziti se preljepom dolinom Loire u svom aranžmanu,posjećivati živopisne gradiće i seoska imanja nego se voziti busom autoputm od točke A do točke B. Posjetite jedan, najviše dva dvorca na dan, pa začinite s malo francuske kuhinje, malo enologije i malo plovidbe po Loirei. Pretrpate li itinerar dvorcima, vrlo brzo doći će do zamora materijala – previše informacija, antiknog namještaja, komoda, salona, portreta, previše gužvi i sudaranja s brojnim turistima(onim amerikancima sa početka)… 
Vaša čula bit će tada preopterećena i putovanje će odjednom zapravo izgubiti smisao. Nećete ni približno uspjeti obuhvatiti sve pa bolje primijenite načelo – manje je više.


Kraljevi, geniji, ljubavnice…



Prvi dvorac koji izdvajamo je Chaumont. Krasi ga raskošna elegancija, a poznat je, među ostalim, po Nostradamusu koji je neko vrijeme u njemu prebivao. Dvorac je obilježilo i vrijeme princeze de Broglie, Marie Say, u čije vrijeme su se u dvorcu odvijale dekadentne zabave, bolje reći tulumi u kojima je sudjelovala ondašnja glumačka krema. U daljoj prošlosti dvorac su obilježavale svojeglave žene, pa je tako Katarina Medici, nakon smrti Henrika II., njegovu ljubavnicu Diane de Poitiers deportirala u Chaumont. Danas je Chaumont najpoznatiji po vrtnom festivalu koji se ondje održava svake godine na drugu temu.




Sljedeći ljepotan je Amboise, jedan od najljepših dvoraca u regiji s jedinstvenim pogledom na dolinu Loire. Riječ je o jednom od omiljenih dvoraca kraljevske obitelji u kojem su obitavali mnogi kraljevi.A u kojem je 1431. godine rođen Charles VIII. koji ga je i renovirao: zdanje uzdignuto na klisuri je impresivno, a s njega se proteže pogled na cijeli istoimeni grad te rijeku. U njegovoj arhitekturi i uređenju jasno se vidi klasična podjela na krila dvorca - onog za javni život, rasprave, državnička primanja te ples, kao i onog za privatni život sa spavaćim sobama kralja i njegove supruge Ane od Bretanje.
Tragove talijanske renesanse u dvorcu je prvi ostavio umjetnik Pacello da Mercogliano, i to u dizajnu golemog vrta koji okružuje dvorac s unutarnje strane. Charles VIII. je bio profinjen eklektik koji je obožavao ljepotu te rado skupljao sve očaravajuće umjetnine koje je vidio na svojim putovanjima, što se odražava u dvorcu. Ipak, zdanje je popularnije po Leonardu da Vinciju koji je u dvorcu provodio astrofizička istraživanja i radio na svojim izumima. U tom je gradiću umjetnik i umro, zbog čega je u kapeli St. Huberta u sklopu dvorca Amboise njegov grob.


U blizini u susjednom dvorcu Clos Luce je pak posljednje godine života proveo spomenuti Leonardo da Vinci. Ondje možete razgledati makete prvih helikoptera, padobrana i ostalih izuma velikoga genija. 

Kad ste već ovdje, predlažemo da posjetite (a možete i prenoćiti kao i mi) u gradiću Toursu, Balzacovu rodnom gradu koji zovu i mini Pariz. Možete obići Muzej likovne umjetnosti s djelima velikana kao što su Rembrandt, Rubens i Delacroix, a predlažemo i posjet trogloditskim vinskim podrumima u Vouvrayu, 10 kilometara od Toursa. 



Nezaobilazan dvorac u području rijeke Loire je spomenuti već 
Chenonceau smješten uz njezin pritok, rijeku Cher. Uređivan je prema zamislima brojnih kraljica i dvorskih dama pa ga i zovu damskim dvorcem. Chenonceau je, nakon Versaillesa, najposjećeniji dvorac u Francuskoj. Henrik II. kupio ga je za svoju, već spomenutu, ljubavnicu Dianu de Poitiers. Kažu da se voljela kupati u magarećem mlijeku, naredila je gradnju velebnih vrtova i mosta preko rijeke. Nakon što je iz njega protjerala Dianu, Katarina Medici je u dvorcu organizirala raskošne aristokratske zabave.
Svakako se tu prepustite dekadenciji.



Sljedeći biser je dvorac Blois. Kraljevi i kraljice koji su u njemu obitavali ostavljali su svoje tragove koji vas poput vremenske karte vode dok u pratnji digitalnog vodiča obilazite dvorac a noću uživate u igri svjetla koja u 45 minuta prikazuje burnu povijest dvorca Blois i Francuske. 



Zatim slijede Chambord, možda i najimpozantniji od svih dvoraca Loire.



Nakon njih svakako treba posjetiti Cheverny predivan dvorac u obiteljskom vlasništvu već 700 g nama najpoznatiji po strip junaku TinTinu.  

Zatim Valençay, Meung… I nižu se tako bez kraja raskoš i velebna ljepota.

Dok ih obilazite, možete biti pod snažnim dojmom, može vas obuzeti divljenje, no svakako imajte na umu naličje te raskoši. Nepravda, tiranija, spletke, intrige, taština, dekadencija, sve su to nezaobilazni dijelovi povijesti toga jedinstvenog područja dvoraca svakako povezanih sa poviješću Francuske drave.
Pa kad je već tako, nema druge nego da i taj aspekt povijesti iskusite sami na svojem putovanju kako što smo i mi i svakako prepustite se dekadenciji, uživajte i to ne samo u dvorcima, nego i u hrani, vinima, muzejima i ponajviše u laganom ritmu. 

Aristokracija nikada nije bila u žurbi, zašto biste bili vi.

U nastavku čitajte posebnosti svakog dvorca.....

Share this: