Curve MasterCard kartica i kako koristiti

Jeste li ikada zamišljali da nosite samo jednu platnu karticu u novčaniku, a da i dalje imate mogućnost koristiti sve one koje posjedujete? Bilo je da sličnih servisa ali ovaj je sve to objedinio u jedno kako to treba biti.
Kartica o kojoj je ovdje riječ i koju koristimo osobito na putovanjima je Curve Blue kartica, a ona je besplatna (dakle, bez bilo kakvih mjesečnih ili godišnjih naknada). Postoje još u ponudi i Curve Black i Curve Metal kartice koje donose nešto više pogodnosti, ali on je uz mjesečnu ili godišnju naknadu i možda većini nije ni potrebna.
Registrirajte se putem linka: https://curve.page.link/VkQx i unesite promotivni kod N2597P0N da biste dobili 5 britanskih funti (približno 40 kuna) na Vaš Curve Rewards račun koje možete potrošiti Curve MasterCard karticom!

Jedina platna kartica koju trebate nositi sa sobom

Curve MasterCard kartica pametan je i praktičan način raspolaganja Vašim novcem, donosi brojne pogodnosti i uštede, a povrh svega besplatna je.
A Kako radi?
Vrlo jednostavno. Curve Vam omogućuje potrošnju sredstava s drugih MasterCard i Visa kartica korištenjem samo jedne Curve MasterCard kartice. Dodajte sve Vaše MasterCard ili Visa debitne i kreditne kartice koje imate na Curve aplikaciju koju možete preuzeti u trgovinama Google Play ili App Store. Kartica koju izaberete unutar aplikacije bit će terećena prilikom plaćanja ili podizanja gotovine na bankomatu ili POS terminalu Curve MasterCard karticom. Karticu koja će biti terećena možete brzo promijeniti u bilo kojem trenutku (dovoljno je da “kliknete” na željenu karticu unutar Curve aplikacije).Odabir kartica unutar aplikacije

Pogodnosti Curve MasterCard Blue kartice

  • praktičnost: sve Visa i MasterCard kreditne i debitne kartice u jednoj!
  • Curve Blue kartica je potpuno besplatna (dakle, bez mjesečnih ili godišnjih naknada, a nema ni naknade za izradu i dostavu kartice na adresu)
  • 10 besplatnih podizanja gotovine na bankomatima ili POS terminalima mjesečno u valuti jednakoj valuti kartice izabrane za terećenje*
  • besplatno podizanje gotovine na bankomatima ili POS terminalima do 200 britanskih funti / približno 1700 kn mjesečno (ili protuvrijednost druge valute) u valuti koja nije jednaka valuti kartice izabrane za terećenje
  • nema naknade za konverziju valuta do iznosa od 500 britanskih funti / približno 4270 kn mjesečno**
  • jednostavan i pregledan uvid u sve transakcije učinjene Curve MasterCard karticom uz prikaz kartice izabrane za terećenje
  • Go Back in Time – mogućnost promjene kartice koja je korištena za terećenje (samo za transakcije učinjene u posljednjih 14 dana do iznosa od 1000 britanskih funti / približno 8 530 kn ili u protuvrijednosti druge valute)
  • Koristite kreditnu karticu tamo gdje inače nije prihvaćena – kako je Curve MasterCard debitna kartica, možete je koristiti na prodajnim mjestima koja inače ne prihvaćaju kreditne, već isključivo debitne i/ili prepaid kartice
*kartica koja je izabrana za terećenje troškova učinjenih po Curve MasterCard kartici. Jedanaesto i svako sljedeće podizanje gotovine u mjesecu naplatit će se 0.50 britanskih funti / približno 4,30 kn (ili u protuvrijednosti druge valute).
**osim vikendom, kada će se naplatiti 0,50% od iznosa za konverziju iz EUR, GBP ili USD valute i 1,50% od iznosa za konverziju iz bilo koje druge valute.

Besplatno podizanje gotovine na bankomatima i POS terminalima

  • Većina bankomata u Hrvatskoj ne naplaćuje naknadu za njihovo korištenje. Neki od njih su, iz iskustva, bankomati sljedećih banaka: ZABA (Zagrebačka banka), Erste Bank, OTP, PBZ (Privredna banka Zagreb), IKB (Istarska kreditna banka) i drugi. Minimalan iznos novca koji se može podići većini bankomata u Hrvatskoj iznosi 100 kuna. Iznimka su pojedini bankomati ZABE u mjestima sa studentskom populacijom gdje možete podići i iznose od 50 kn.
  • Bankomati HPB-a i Euronet-a u Hrvatskoj zaobilazite jer će naplatiti naknadu (barem kada je riječ o MasterCard karticama).
  • Osim na bankomatima, gotovinu možete podizati i na POS terminalima. Na prodajnim mjestima Konzuma i Tiska koji imaju oznaku “podizanje gotovine” ili “cash advance”, kao i na šalterima Hrvatske pošte gotovinu možete podizati bez naknade. Minimalan iznos novca koji se može podići na označenim prodajnim mjestima Konzuma i Tiska iznosi 50 kn.

Ne gubite novac na konverziji valuta

Pojedine banke naplaćuju konverziju valuta i do 5%. Curve vrši konverziju valuta prema Currency Layer veleprodajnoj tečajnoj listi za podržane valute, što znači da nećete imati nikakvog gubitka na konverziji valuta (u usporedbi s nekim tradicionalnim bankama), naravno, do već spomenutog limita za besplatnu Curve Blue karticu. Iznimka je vikend i dani kada banke u UK ne rade, kada će se primijeniti tečaj od zadnjeg radnog dana. U tim slučajevima biti naplaćena i naknada od 0.5% od iznosa za konverziju između valuta USD, GBP i EUR, a za konverziju iz USD, GBP ili EUR u drugu valutu, iz druge valute u USD, GBP ili EUR ili između bilo kojih drugih valuta, vikendom i danima kada banke u UK ne rade, naplatit će se naknada od 1,5% od iznosa. Valute podržane od strane Curve-a su: GBP, EUR, USD, AUD, BGN, BRL, CAD, CHF, CNY, CZK, DKK, HKD, HRK, HUF, ILS, INR, ISK, JPY, NOK, NZD, PLN, RON, RUB, SEK, SGD i ZAR. Samo podržane valute možete postaviti kao valute u kojima će se teretiti kartice dodane na Curve aplikaciju. Valutu možete postaviti za svaku karticu pojedinačno.
Prema dosadašnjem iskustvu, Currency Layer ima odličan tečaj po kojem vrši konverziju valuta (najčešće je povoljniji od MasterCard-ovog). 
Prilikom podizanja gotovine Curve MasterCard karticom, pojedini bankomati ponudit će Vam opciju konverzije valute prema vlastitom tečaju. Preporuka je da tu opciju nikada ne birate, barem kada se radi o Curve MasterCard kartici jer teško da će Vam na bankomatu biti ponuđen bolji tečaj. Na slici ispod prikazan je tečaj ponuđen na bankomatu Zagrebačke banke i MasterCard-ov tečaj na taj dan (Currency Layer naplaćuje pregled svoje tečajne liste, pa iz tog razloga pravim usporedbu s MasterCard-ovim tečajem koji je sličan Currency Layer-ovim).
Slika 1 – Za iznos od 200 kuna, račun bi bio terećen u iznosu od 26,05 GBP (britanskih funti).
Slika 2 – Za jednak iznos, račun bi bio terećen u iznosu od 24,45 GBP prema MasterCard-ovom tečaju (a prema Currency Layer-ovom tečaju, račun bi bio terećen za jednak iznos ili još manji). Zbog toga je preporuka uvijek izabrati opciju “BEZ KONVERZIJE VALUTE” kako bi konverziju valute vršio izdavatelj platne kartice (u ovom slučaju Curve prema Currency Layer-ovom tečaju). Dakle, biranjem opcije “bez konverzije valute” uštedjeli biste 1,60 GBP / približno 14 kn. Ovaj primjer vrijedi kada je britanska funta postavljena kao valuta kartice odabrane za terećenje unutar Curve aplikacije. Imajte na umu da će bankomati, POS terminali, online trgovine i servisi uvijek prepoznavati britansku funtu (GBP) kao primarnu valutu kartice unatoč tome što ste možda unutar aplikacije postavili neku drugu valutu u kojoj će se teretiti kartica odabrana za plaćanje. Razlog tome je činjenica da je Curve MasterCard kartica izdana u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je službena valuta britanska funta (GBP). To je dodatni razlog da uvijek birate opciju “bez konverzije valute” na svim prihvatnim mjestima MasterCard kartice, kako biste izbjegli duplu konverziju. Npr. ukoliko postavite EUR kao valutu kartice odabrane za plaćanje i odaberete opciju “uz konverziju”, prvo će Curve izvršiti konverziju iz EUR u GBP valutu prema Currency Layer-ovom tečaju, a nakon toga će banka vlasnica bankomata izvršiti konverziju iz GBP u HRK valutu prema vlastitom tečaju. Međutim, biranjem opcije “bez konverzije valute”, Curve će izvršiti konverziju valute iz EUR u HRK prema Currency Layer-ovom tečaju, pri čemu banka vlasnica bankomata neće vršiti konverziju valuta i time nema duple konverzije (EUR valuta se pretvara direktno u HRK valutu). Ponekad će umjesto opcije “bez konverzije valute” pisati “terećenje u HRK” (npr. u 
Müller trgovinama) odnosno terećenje u službenoj valuti države u kojoj se nalazite, a riječ je o potpuno istoj stvari. Takva mogućnost izbora strane koja će vršiti konverziju valuta zove se Dynamic currency conversion (DCC) i ne mora nužno biti ponuđena. Ukoliko takva mogućnost ne bude ponuđena, kartica će biti terećenja u službenoj valuti države u kojoj se nalazite, a eventualnu konverziju će vršiti Curve.

Registracija

Curve MasterCard kartica dostupna je za sve građane EEA zone (ona obuhvaća države članice EU + Norvešku, Lihtenštajn i Island), osim za građane Grčke (za njih je najavljena dostupnost tijekom ove godine). Prilikom registracije potrebno je da dodate barem jednu karticu izdanu od strane države unutar EEA zone i unesete adresu za dostavu kartice unutar EEA zone. Nakon što dodate karticu izdanu unutar EEA zone, moći ćete dodati i kartice izdane izvan EEA zone. 
Većinu kartica morat ćete potvrditi. Nakon što dodate karticu, Curve će je tereteti u iznosu od oko trinaest kuna kako biste potvrdili Vašu karticu i dokazali da ste joj Vi vlasnik (ne brinite, nakon potvrde kartice, taj iznos će biti automatski vraćen na kartični račun). Na izvodu će se pojaviti tajni kod koji ćete kasnije upisati za potvrdu kartice,slično kao sa PayPal om. Do tog broja moguće je doći odlaskom u banku, pregledom ispisa transakcija ili najjednostavnije i najpraktičnije korištenjem internetskog ili mobilnog bankarstva ako ga posjedujete,mada tko danas ide u banku po izvod i ne koristi internet bankarstvo. 
Kartica će vam biti dostavljena običnom poštom na adresu koju navedete prilikom registracije za 7 do 14 dana, nama je za nekih 10 dana došla,ali ona(adresa dostave) mora biti unutar EEA zone. Stiže deaktivirana iz sigurnosnih razloga, a postaje aktivna od ručne aktivacije u Curve aplikaciji.
Registrirajte se putem linka: https://curve.page.link/VkQx i unesite promotivni kod N2597P0N da biste dobili 5 britanskih funti (približno 40 kuna) na Vaš Curve Rewards račun koje možete potrošiti Curve MasterCard karticom!

Share this: