NAJLJEPŠI DVORCI SVIJETA: BALMORAL, ŠKOTSKA

Dvorac Balmoral (Balmoral Castle) je škotska rezidencija kraljevske obitelji još od kako ga je princ Albert kupio za kraljicu Viktoriju 1852. godine. Nakon smrti kraljice, cijelo Balmoral imanje je pripalo  kralju Edwardu VII, a zatim i svakom od njegovih nasljednika. Zbog njegove veličine i ljepote, Viktorija ga je zvala “ovaj divan raj.”
Balmoral se nalazi na sjeveroistoku Škotske, nedaleko od grada Aberdina. Imanje je prvobitno pripadalo Robertu II od Škotske koji je ovdje imao lovački dom, a prvu kuću na imanju izgradio je Sir William Drummond 1390. godine. Nekoliko generacija poslije, jedna po jedna građevina je dodavana sve dok se konačno nije izgradio i toranj koji je upotpunio izgled dvorca. Od tada, Balmoral je promijenio nekoliko vlasnika sve dok konačno nije pripao Sir Robertu Gordonu koji je 1830. godine napravio velike izmjene koje su ostale do današnjeg dana.
Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta
Nakon što je princ Albert kupio dvorac za kraljicu Viktoriju 1852. godine, on se značajno i proširio – dodane su još neke strukture, a oko dvorca su uređeni prekrasni vrtovi. Za razliku od većine službenih rezidencija – on nije u vlasništvu Krune, već je i dalje u privatnom vlasništvu nasljednika kralja Edwarda VII.
Imanje, vrtovi i dvorana dvorca su otvoreni za posjetitelje od početka aprila pa sve do kraja jula svake godine. Balmoral Estate danas i dalje služi kao odmaralište za Kraljicu, ali i kao nekretnina čiji je cilj zašita okoliša, kao i doprinos lokalnoj ekonomiji.









Share this: