CASA TERRACOTA, NEOBIČNA KUĆA U VILLA DE LEYVAU, KOLUMBIJA

Casa Terracota je neobična kuća izgrađena od gline ispečene na visokim temperaturama kako bi postala otporna na vodu i štetu od potresa, a pri tome zadržavala ugodnu klimu u gotovo svim vremenskim uslovima. Izgradio ju je kolumbijski arhitekta Octavio Mendoza koji je naziva “najvećim komadom keramike na svijetu.
Kuća, mještanima poznata kao “Casa de Flintstones” (Kuća Kremenka) se nalazi u Villa de Leyvau, kolonijalnom planinskom selu, 150 km sjeverno od Bogote u Kolumbiji. Octavio Mendoza (64), arhitekta, umjetnik i aktivist za zaštitu okoliša je proveo većinu svog života projektujući razne kuće, zgrade i crkve, a na planiranju i konstrukciji Casa Terracote je radio punih 14 godina.
Casa Terracota koristi solarne panele, opremljenja je kupatilom kao i svaka druga kuća, ima dvije etaže, a sav namještaj je izrađen od gline. Čak je i posuđe napravljeno od blata koje je Mendoza iskopao u blizini kuće, a zatim ispekao u keramičkoj peći.
U kući niko ne živi, jer je arhitekt zamislio da ona bude isključivo ‘model’ koji može ljudima pokazati da je moguće koristiti prirodne resurse, kao što je glina, i napraviti savršeno udoban dom bez uobičajenog cementa, drveta ili čelika. Svi posjetitelji su dobrodošli, a cijena posjete košta oko 3.50 dolara.






Share this: