Adiós Amigo!


Svake godine osim praznika rada 1.svibnja se svi znanci Formule 1, a i oni koji to nisu, prisjećamo najvećeg među najvećima i njegove smrti,prisjećamo se Ayrtona Senne, trostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 i jednog od vozača koji su obilježili jednu veliku eru Formule 1 a i dan danas utječu na Formulu 1.


Kobna nesreća se dogodila 1. svibnja 1994. godine na tada Velikoj nagradi San Marina na stazi Autodromo Enzo e Dino Ferrari u Italiji.Preminuo je prilikom zabijanja Williamsovog bolida Formule 1 u betonski zid u zavoju Tamburello.


Dan ranije, Roland Ratzenberger je također preminuo nakon što je bolidom udario u zid na kvalifikacijama za utrku. Njegova i Sennina nesreća bile su najgore od nekoliko nesreća koje su se dogodile taj najcrnji natjecateljski vikend u Formuli 1.
Ujedno te dvije nesreće bile su prve sa smrtnim poslijedicama nakon dvanaest godina od zadnje smrtne nesreće u Formuli 1.1982.godine.Te su postale prekretnica sigurnosti u Formuli 1, što je i dovelo do donošenje i provedbe novih sigurnosnih mjera i ponovnog osnivanja zajednice vozača Grand Prix Drivers’ Association.

Također je i promjenjen dizajn Formule 1 u cijelosti i najveći dio promjena se odnosio na sigurnost vozača koja je postala imperativ.Pa od slijedeće godine imamo sasvim novo dizajnirane bolide Formule 1 koji su morali proći tada nova stroga sigurnosna pravila a koji su i danas na snazi.
No podsjetimo se kako je to sve i bilo.

Nakon prekida jedne od najplodonosnijih suradnji u Formuli 1 između Senne i McLarena od 1988 do 1993.godine u kojoj je osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti osobito sa McLarenovim bolidom MP4/4,te nakon pada forme McLarena od 1992.godine,Ayrton Senna je sezonu 1994. godine započeo u momčadi Williams F1 zajedno s momčadskim kolegom Damonom Hillom kojim je bio već jednu cijelu sezone u Williamsu ( tri pobjede u nizu Mađarska,Belgija Italija),pomagajući Prostu u osvajanju prvaka Formule 1 kako i ekipi u cjelokupnoj pobjedi konstruktora.


Na samom početku sezone 1994.godine prilikom testiranja bolida Williams FW16 na Senninoj omiljenoj Portugalskoj stazi Autódromo do Estoril(prvi puta pobjedio 1985.godine uz obilatu kišu zbog koje će ga kasnije zvog nevjerojatnog osjećaja i umjeća vožnje po kiši nazvati “Kišni čovjek”,Donington 1993 Velika Nagrada Europe je bilo nešto čarobno i do danas neponovljeno ni na suhom a ne kišom potopljenom Doningtonu),Senna je izjavio da ima vrlo negativan osjećaj o vožnji bolida, te vožnji bolida na samoj granici.Kazao je da s bolidom nije imao ni jedan ugodan, niti siguran krug.Također se žalio se na udobnost bolida i tvrdio je da je ista loše dizajnirana za vozača.

Nakon toga je Williams promijenio sjedište i volan, no i nakon promjene ništa se nije kretalo po planu,a plan je sa Sennom nastaviti pobjednički niz pošto su i Nigel Mensell i Alain Prost napustili ekipu nakon osvajanja prvenstva Formule 1, 1992.i 1993.godine a poput Rosberga ove godine.Mansell se vratio u Williams pred kraj sezone čak je i osvojio VN Australije u Adelaideu 13.studenoga 1994.godine.

No Senna je tada poslije treninga izjavio da je bilo puno teže voziti po stazi, od svih prijašnjih testiranja i bolida koje je do sada u karijeri vozio.Žalio se tada i na nedostatak elektronike.
Podsjetimo 1994.godine FIA je zabranila korištenje elektronike koja se do sada smjela koristiti a kao odgovor kritikama da je preveliko oslanjanje na tehnologiju stavilo vozača u sekundarnu ulogu.Od sezone 1994. godine uvedene su tako sveobuhvatne promjene pravila, a posebice zabrana svih elektroničkih pomagala vozaču “kao što su aktivna suspenzija, protublokirajuće kočnice(ABS), kontrola vuče i kontrola pokretanja.Također je 1994.godine prvi puta nakon 1983.godine uvedeno i dozvoljeno ponovno dosipavaje goriva tijekm utrke.Što je omogućilo nove taktičke smjernice u momčadi.

Nakon Senninog kobnog sudara ,uvedene su nekoliko promjena tijekom sezone radi usporavanja automobila.Primjerice na Velikoj Nagradi u Španjolskoj su smanjeni prednji i stražnji difuzori.Za sljedeću utrku Veliku Nagradu u Kanadi, učinkovitost zračnog pretvornika smanjena je pomoću rupica izrezanih u poklopac motora, što je rezultiralo manjom snagom. Od Velike Nagrade u Njemačkoj pa nadalje,do kraja sezone, uvedeno je pravilo: 10mm drvena daska koja je bila pričvršćena na donjoj strani svakog automobila kako bi se smanjile prednosti utjecaja na terenu, a istovremeno je prisiljavala i na povećanje visine bolida tijekom vožnje. Do kraja utrke je bilo dopupteno samo 1mm trošenja daske.Realan kaos u sezoni 1994.godine i zbunjenost i sudaca i čelništva Formule 1 pa i ekipa vidimo u rigorozni primjer pravila imamo u primjeru nakon što je pobijedio u Belgiji, Michael Schumacher će biti diskvalificiran a nakon što je daska na Benettonu smatrana prekomjerno istrošenom.
Sve je to bila poslijedica na žalost smrti velikog među najvećima jer se tek onda FIA trgnula i obratila ozbiljnju pozornost na sigurnost vozača.
No vratimo se 1994. godine i sezoni Formule 1 i ukidanju elektronike.

Sam Ayrton Senna bio je među nekoliko promatrača koji su rekli da je, s takvim uklonjenim elektroničkim značajkama na bolidu, a bez pokušaja da se smanji brzina automobila,suludo odrađeni posao na štetu vozača.A na žalost kako sam i napisao sezona 1994.godine bila je “sezona s puno nesreća”.
Senna je potvrdio i da bolid ima karakteristike na koje se još nije priviknuo, te ga je to činilo napetim.Podsjetimo se te godine, Senna je imao najgori start u sezoni od još davne sezone 1984.i vremena u tolemanu. Nije osvojio bodove na Velikoj nagradi Brazila i Velikoj nagradi Pacifika prvim utrkama u kalendaru Formule 1 za 1994.godinu.A Michael Schumacher vodio je neočekivano u prvenstvo s dvadeset bodova više od Senne tj.sa osvojena dva prva mjesta.
U petak,29.04.1994.godine Sennin prijatelj Brazilac Rubens Barrichello koji je tada vozio za Jordan, prešao je preko rubnika na okuci Variante Bassa, te je pogodio ogradu s 225 kilometara na sat.

U tom trenutku, Senna je izašao iz svog Williamsa i otišao u medicinski centar. Samo nekoliko minuta nakon nesreće, Barrichello se osvijestio. Nakon što je vidio da je Barrichello živ, vratio se u bolid i nastavio voziti.Na kraju treninga u Petak,Senna je napustio svoj bolid, te je otišao do sjedišta Williamsa gdje je obavio intervjue s novinarima kojima je dao izjavu da treba obaviti pregled bolida zajedno sa svojim inženjerom Davidom Brownom. Nakon intervjua vratio se u garažu gdje je zajedno sa svojim inženjerom radio dva sata na izmjenama bolida.Kasnije je stigao do hotela u Castel San Pietru gdje je telefonirao svoju djevojku Adriane Galisteu, kojoj je ispričao sve o nesreći Rubensa Barrichella te joj rekao oko zabrinutosti za sigurnost u bolidu.
Kvalifikacije za Veliku Nagradu San Marina.
U subotu ujutro,30.04.1994.godine na početku kvalifikacija Senna je postavio osobno najbolje vrijeme od 1 minute i 22,03 sekunde, te je sustigao svog momčadskog kolegu Damona Hilla i konačno se nadzirao dobar rezultat na trci u Nedjelju.


Istog dana nakon što je izašao iz medicinskog centra, Barrichello je rekao Senni da se vraća natrag u Englesku gledati utrku na televiziji te odustaje od natjecanja za Veliku nagradu San Marina.
U popodnevnim satima, započela je druga kvalifikacijska runda.Nakon samo 18 minuta, vozač MTV Simteka Roland Ratzenberger izgubio je kontrolu nad bolidom pri 314 kilometara na sat kada je izgubio prednje krilo. Ratzenbergerov bolid udario je u betonski zid na okuci Villeneuve, a nakon udarca bolid se vratio na sredinu staze.


Senna je gledao usporenu snimku nesreće, a zatim je otišao u pitlane u svoj bolid da bi se odvezao do mjesta nesreće. Kada je Senna stigao, Ratzenberger je odvežen u ambulantu. Nakon što je pregledao bolid, otišao je medicinskog centra gdje je od neurokirurga Sida Watkinsa doznao da je Ratzenberger preminuo.Oboje su napustili centar, te je Watkins predložio Senni da se povuče iz utrke za Veliku Nagradu San Marina tog vikenda te da odu zajedno na odmor. Senna mu je na to odgovorio da se ne može prestati utrkivati ima ugovor i mora ga profesionalno odraditi.Nakon toga Senna se na žalosti ipak vratio u garažu Williamsa gdje je ostao do kraja kvalifikacija, nakon kojih je otišao do svog kampa gdje se rasplakao i srušio na pod. Taj događaj je zabrinuo momčad Williamsa koja je dogovorila sastanak gdje su raspravljali o njegovom emocionalnom stanju. Senna se odbio pojaviti na konferenciji za novinare. Nakon svega nije kažnjen od strane međunarodne automobilističke federacije.Ali se postavilo ozbiljno pitanje o emocijalnoj stabilnosti i sposobnosti da završi utrku.
Utrka,sudar i pogibija
Na samom početku utrke sudarili su se Pedro Lamy i J.J. Lehto. Suci utrke na stazu su izveli sigurnosni automobil kojeg je tada vozio Max Angelelli. Automobil je izveden na stazu da bi se počistili dijelovi dva bolida koja su sudjelovala u sudaru. Sigurnosni automobil ostao je na stazi pet krugova.


U sedmom krugu, drugom krugu utrkivanja, Sennin bolid je na zavoju Tamburello izletio s trkaće linije pri 310 kilometara na sat. Bolid je samo produžio ravno i udario u betonski zid. Kasnijim pregledom telemetrije prikazuje da je izletio sa staze pri 310 kilometara na sat, te da je kočenjem bio u mogućnosti spustiti brzinu na 218 kilometara na sat. Nakon što je izletio s trkaće linije, trebalo mu je malo manje od dvije sekunde da udari u zid. Bolid je udario u zid pod malim kutem, otkinuvši prednji desni kotač i vrh nosa bolida. Nakon udara okrenuo se i zaustavio. Čim se bolid zaustavio, Senna je ostao nepomičan u kokpitu.

Nakon sudara i na samom TV prijenosu se vidjelo da je Senna pretrpio ozbiljnu ozljedu, jer mu je glava bila nepomična i nagnuta na stranu. U sljedećoj sekundi glava mu se malo pomakla, dajući lažnu nadu. Utrka je prekinuta nakon jedne minute i devet sekundi poslije Senninog udara.Na žalost prošlo je dosta vremena prije nego što su medicinske ekipe pristigle u pomoć. Oko bolida stajali su vatrogasci koji mu nisu smjeli pomoći prije nego što stignu liječnici. Helikopter iznad staze je snimao kako liječnici pomažu Senni, tako da je snimka viđena u cijelom svijetu. Poprište nesreće bilo je puno krvi. Medicinski stručnjaci su zaključili da je Senna pretrpio tešku ozljedu glave. Hitna traheotomija je napravljena uz stazu da bi se Senni moglo održati umjetno disanje.
Približno deset minuta nakon Sennine nesreće, nastao je nesporazum u pitstopu kada je vozač Larroussea Érik Comas izašao na stazu pod crvenom zastavom. Suci su spriječili Comasa da ne napravi sudar s medicinskim helikopterom koji je sletio na stazu nosećo Sennu u Bolonjsku bolnicu. Profesor Sid Watkins, poznati svjetski neurokirurg te sigurnosni i medicinski delegat, kao i vođa medicinskog tima Formule 1 na stazi, izveo je traheotomiju na Senni i poslije izjavio da je Senna izgledao beživotno. Podigao mu je kapke i vidjevši zjenice zaključio da je Senna pretrpio ozbiljnu ozljedu mozga. Izvukli su ga iz kokpita i položili na tlo. Watkins je rekao da nakon što su to učinili, Senna je izdahnuo i da, iako je ireligiozna osoba, osjetio je da mu je duša otišla iz tijela u tome trenutku. U bolnici je otkriveno da je Senna u rukavu imao malu austrijsku zastavu. Novinari su kasnije zaključili da je pobjedu htio posvetiti Rolandu Ratzenbergeru.Ništa nevjerojatno za velikog Sennu.
Ja sam svojedobno 1993. godine na Velikoj Nagradi Mađarske na trkalištu Hungaroring kratko razgovarao sa Sennom, poslije sam i sa mnogim drugim poznatim vozačima imao kontakta i razgovora no to nešto “više” nisam osjetio do današnjeg dana.To nešto više je predanost poslu,profesionalni pristup poslu,dug zajedništva svih vozača,sjetimo se samo kako je izletio iz bolida na Velikoj nagradi Belgije 1992. godine i počeo vaditi Erica Commasa iz njegovog zapaljenog bolida a tako na rizik stavio i svoj život.


Isti onaj Comas koji je skoro uletio u medicinski helikopter na stazi Imola tijekom pružanja pomoći Senni.
I jednu nevjerojatnu religioznu crtu koju je pokazivao kroz svakodnevni život svojim postupcima,primjerima drugima i jednim velikim naprosto nevjerojatnim osjećajem za bližnjega.
Prije svake utrke je primjerice imao cca 10 minuta za molitvu i meditaciju.


Svakako veliki čovjek,sportaš i osoba koja je obilježila jednu veliku eru Formule 1,njegov i McLarenov MP4/4 sigurno je po mišljenju mnogih stričnjaka pa i mom najbolja i najljepša Formula 1 u povijesti natjecanja.

Zato na žalost svih ljubitelja Formule 1.,2.,3.,4., i 25. put ću reći
Adiós Amigo

Share this: