NAJLJEPŠI DVORCI SVIJETA: NEUSCHWANSTEIN, NJEMAČKA

Na vrhu stijene iznad klanca, 5 km istočno od Fussena, nalazi se jedan od najbajkovitijih dvoraca na svijetu – Neuschwanstein, Novi labuđi kamen. Iako je zapovijed kralja Ludwiga II, koji ga je i izgradio, bila da se dvorac sruši nakon njegove smrti, na sreću njegova želja nije ispunjena. Svijet je ipak dobio još jednu nevjerovatnu građevinu, a Walt Disney inspiraciju za Trnoružicin dvorac.
Neuschwanstein je dokaz da se snovi ostvaruju, a ovaj dvorac je nekada bio samo san malog princa Ludwiga. Prema riječima njegovog djeda Ludwiga I, mali princ je već sa šest godina gradio “iznenađujuće dobre građevine” dok se igrao sa komadićima drveta. Dok je odrastao, mladi prijestolonasljednik je dosta učio od svog oca, kralja romantičara Maximilliana II, koji tokom obnavljanja starih rezidencija nije zvao građevinare, već kazališne slikare.

Sve je ovo oblikovalo malog princa Ludwiga koji je uskoro postao zaražen oduševljenjem njegovog oca legendama koje su bile naslikane na zidovima unutar dvoraca, a od mnogih junačkih legendi jedna se posebno izdvajala – Legenda o labuđem vitezu Lohengrinu.
Ludwig je naslijedio krunu sa samo 18 godina, nakon što je njegov otac umro 1864. godine. Mladi kralj je uskoro odlučio da ostvari svoje dječačke snove – da izgradi neke od najljepših dvoraca koje je svijet ikada vidio. Prva građevina koju je osmislio i izgradio bila je Herrenchiemsee, više kompleks zgrada nego dvorac, nakon toga je došla kraljevska palača Linderhof i na kraju Neuschwanstein.

“Kad obojica odavno budemo mrtvi, naše će djelo budućim generacijama još biti svijetao primjer”, jednom je Ludwig napisao svom prijatelju Richardu Wagneru.
Pošto je Neuschwanstein bio dvorac iz njegovih snova, za njega je i odabrao lokaciju iz bajke – u stilu viteških dvoraca, izgradnja Neuschwansteina je planirana na stijenama. Poput svog oca, Ludwig je više vjerovao slikarima od građevinaca, pa je tako uposlio kazališnog slikara Christiana Janku da izradi planove. 5. Septembra 1869. godine, postavljen je kamen temeljac.
Za Ludwiga, Neuschwanstein nije bio njegov dvorac, već bajkoviti dvorac labuđeg viteza Lohengrina. Iako je slikar Jank prvobidno osmislio palaču kao trospratnu gotičku građevinu, Ludwig je vrlo brzo promjenio planove i odlučio da napravi petospratni romantični dovorac, jer je vjerovao da takav više odgovara legendi.
Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta








Share this: