Na prodaju pobjednički F1 bolid Nigela Mansella



FOTO: BONHAMS


Bonhams namjerava ponudiiti ovaj bolid na aukciji u srpnju, na poznatome festivalu brzine 'Goodwood', a mogao bi postići cijenu tri milijuna funti


FOTO: FORMULA 1


Nigel Mansell je jedan od najpoznatijih vozača Formule 1 iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, a osim toga je i osvajač prvenstva F1 1992. godine. Iako je osvojio samo jedno prvenstvo, smatra se drugim najuspješnijim britanskim F1 vozačem i općenito sedmim najboljim F1 vozačem ikad, iza Michaela Schumachera, Lewisa Hamiltona, Sebastiana Vettela, Alaina Prosta, Ayrtona Senne i Fernanda Alonsa.

FOTO: BONHAMS

Skoro trideset godina nakon vrhunca njegove karijere, poznati Mansellov bolid ide na aukciju na britanskome Bonhamsu. Riječ je o bolidu Williams FW14B kojim je Nigel vozio sedam utrka i pobijedio u čak pet. Pokreće ga Renaultov 3,5-litreni motor V10, a na bolid su ugrađene i hidrauličke aktivne suspenzije, kontrola proklizavanja i rana verzija tipki na volanu, za promjenu brzina.

FOTO: BONHAMS

Mnoge inovacije na bolidu su poslije u sezoni 1994 zabranjene pa se FW14B još uvijek smatra jednim od najnaprednijih bolida Formule 1. Iste zabrane su dovele do poroblematične 1994 godine i smrti najvećega među najvećima Ayrtona Senne.Bonhams namjerava ponuditi ovaj bolid na aukciji u srpnju, na poznatome festivalu brzine 'Goodwood', a pretpostavlja se kako će postići cijenu tri milijuna funti.

FOTO: BONHAMS

Share this: