MOSKOVSKI METRO – PODZEMNA PALAČA

Moskva je grad poznat po svojoj očaravajućoj arhitekturi, ali građevine na površini nisu jedine koje ostavljaju bez daha – tu je i cijelo podzemlje, to jest Moskovski Metro, poznat kao Podzemna palača.
Moskovski Metro je druga najprometnija podzemna željeznica na svijetu, odmah poslije seulske, a kroz nju u prosjeku dnevno prođe između 7 i 9 milijuna ljudi. Ukupna dužina iznosi 317,5 km, a sastoji se od 12 linija i 188 stanica. Pored očigledne svrhe, Moskovski Metro također služi kao svojevrsni muzej burne ruske povijesti. Otvoren je 1935. godine, a mramorni zidovi, visoki stropovi, statue, vitraži, mozaici i raskošni lusteri su veličali Staljina i njegovu Komunističku partiju.
Dok su gradnju i dizajn radili Rusi, glavni inženjeri su bili Britanci. Tokom rada, Staljin je naredio uhićenje mnogih Britanaca optužujući ih za špijunažu, a svi inženjeri su na kraju deportirani. Sva poslovna suradnja Rusije i Britanije, koja je ionako visila o koncu, ovim je činom bila prekinuta.
Moskvovski Metro je bio jedan od najekstravagantnijih arhitektonskih projekata SSSR-a. Staljin je uposlio izvanredne arhitekte i umjetnike koji su spojili barok, klasicizam i Sovjetski realizam sa kvazi-religijskom ikonografijom, idealizacijama povijesnih likova i njihovih pobjeda, sportom, industrijom, poljoprivredom… i naravno, nezaobilaznom revolucijom. Ovaj podzemni komunistički raj  je ispunjen plitkim reljefima, vijencima, mramornim i brončanim statuama, vitražima i mozaicima izrađenim od stakla, mramora i granita.
Metro je trenutno u fazi širenja, a planirano je da se doda još 150 kilometara pruge do 2020. godine. Kada se svi radovi okončaju, Moskva će postati grad sa 3. najvećim metrom na svijetu, odmah poslije Pekinga i Šangaja.

















Share this: