MIMA MOUNDS: ZAGONETNI KRAJOLICI U SAD-U

Mima mounds (Mima humci) su niske, spljoštene, kružne ili ovalne prirodne kupole koje se mogu pronaći širom sjeverozapadnog područja Sjedinjenih Američkh Država, Idahu, Oregonu i Washingtonu.
Drevna indijanksa groblja? Jazbine velikih drevnih glodavaca? Ili jednostavno prirodna formacija? Još uvijek niko sa sigurnošću ne može odgovoriti kako i kada su nastali zagonetni Mima humci.
Mima mounds se sastoje od labavih, često hrapavih sedimenata čiji promjer iznosi od 3, pa sve do 50 metara, a visina od 30 cm pa sve do 2 metra. Na nekim područjima se može pronaći samo nekoliko, dok se na drugim nalazi i do 50 humaka po jednom hektaru.

Ove neobične formacije su predmet rasprave još od 1800-ih godina kada ih je otkrio kapetan Charles Wilkes, čelnik američke istraživačke ekspedicije. Wilkes je mislio da bi ovo mogle biti grobnice Indijanaca, ali kada je otkopao nekoliko humaka, u njima je pronašao samo zemlju. Geolozi su razvili nekoliko desetaka hipoteza, uključujući ciklus zamrzavanja i odmrzavanja, eroziju, vjetar i vegetaciju, zemljotres, tsunami i vulkanske erupcije. Do sad, niti jedna teorija nije potvrđena.
Jedna od najpopularnijih teorija tvrdi da su za humke odgovorni drevni gigantski  glodavci koji su ovdje gradili svoje podzemne brloge. Ipak, i ovo je samo teorija, jer ne postoji niti jedan dokaz koji bi je podržao.







Share this: