VARDZIA – PEĆINSKI GRAD U GRUZIJI

Iako je širom svijeta poznat kao Pećinski grad, Vardzia u Gruziji je zapravo ogromni manastir isklesan u stijeni još davne 1185. godine. Svrha manastira je bila da pruži zaštitu građanima od invazije Mongola, a nije ni čudo da ga mnogi nazivaju gradom, jer je ovdje u stijeni uklesano gotovo 6.000 stanova!
Izgradnju je naredila Kraljica Tamara, koja je u to vrijeme vladala Gruzijom. Iako su mnogi pokušavali da je smaknu sa prijestolja, samo zato što je (mlada) žena, Kraljica Tamara je ipak uspješno vladala regijom cijelih 29 godina.

Mongoli nisu uništili Vardziu, ali umjesto njih – to je učinio veliki potres 1283. godine, manje od stotinu godina od kako je manastir izgrađen. Potres je bio toliko snažan da je urušio većinu tunela, a na nekim mjestima izazvao i potpuni kolaps. Zapravo, dvije trećine manastira je potpuno devastirana.
Iako je bio gotovo uništen, od manastira se nije odustalo tako lako. U njemu je nastavljen život sve do 1551. godine, kada su ga napali i opljačkali perzijanci. Manastir još uvijek nije potpuno napušten – jedna skupina redovnika još uvijek ovdje živi kako bi zaštitili i očuvali povijest ovog nevjerovatnog mjesta.



Share this: