SAMARKAND, DREVNI GRAD NEOPISIVE LJEPOTE

Samarkand, kako mnogi posjetioci tvrde: grad neopisive ljepote, smješten je u dolini rijeke Zarafshan i drugi je po veličini grad u Uzbekistanu. Istorija ovog grada jednako je fascinantna kao i sam njegov izgled. Star je kao Babilon ili Rim, a kroz njega su prošli mnogi osvajači, od Aleksandra Velikog, Arapskih osvajča, Džingis-kana pa sve do Tamerlana (Timura).
Samarkand su osvojili Uzbeki 1500. gdine i držali ga sve do 18. stoljeća, kada je postao potpuno nenaseljen (od 1720-ih do 1770.). Tek nakon što je postao provincijski grad Ruskog Carstva (1887) i željeznički centar, grad se ekonomski oporavio. Za jedno kratko vrijeme (1924-1936), čak je bio i dio Sovjetske Socijalističke Republike.
Samarkand se danas sastoji od starog grada koji datira iz srednjeg vijeka i novog dijela izgrađenog nakon ruskog osvajanja područja u 19. stoljeću.
Oduvijek su bili najljepši i najutjecajniji gradovi u kojima su se miješaju kulture. Dovoljno je samo pogledati Aleksandriju, mješavinu evropske i afričke civilizacije koja je nekada imala najveću biblioteku na svijetu, kao i još mnoštvo drugih drevnih svjetskih čuda.
Kao i Aleksandrija, Samarkand je razvijen miješanjem kultura: iranske, indijske, mongolske, kao i još nekoliko zapadnih i istočnih kultura. Za čarobni i prelijepi grad Samarkand se kaže da posjeduje moć da očara i privuče posjetioce. Pjesnici,putopisci  i povjesničari iz prošlosti nazivali su ga raznim imenima kao što su “Rim na Istoku”, “Ljepota ovosvjetskih zemalja”, “Biser u istočnom muslimanskom svijetu”.
Tokom istorije ovaj legendarni grad  koji se nalazi ‘Na Putu Svile’ prošao je mnoge uspone i padove – osvajači su ga uništavali, pa ponovo oživljavali. Svaki put kada bi se digao iz pepela, bio je ljepši nego prethodni put. Zbog trgovačkih ruta koje su vodile od zapada do Perzije na istoku i Kine na jugu, pa sve do Indije, Samarkand je postao poznat kao grad Na Putu Svile.
Danas, Samarkand je blago jedinstvenog antičkog duha. Nalazi se na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine zbog obilja materijalnih i duhovnih vrijednosti. Prepun je jedinstvenih spomenika antičke arhitekture i naučnih i umjetničkih škola koje su poznate širom svijeta.
U nastavku pogledajte i nekoliko fotografija najznačajnijih objekata u Samarkandu, koji na najbolji način prikazuju spoj drevnih i modernih civilizacija.

Pravoslavna crkva

Bibi Khanum džamija

Katolička crkva

Sher Dor

Gur Emir mauzolej

Share this: