5 ZABORAVLJENIH GRADOVA (U KOJIMA JE VRIJEME STALO) – 1. DIO

Postoje mnogi razlozi zašto bi neki grad mogao biti napušten. Rat, elementarne nepogode, klimatske promjene, gubitak važnih trgovinskih partnera… Bez obzira na uzrok, ovi gradovi su ostali zaboravljeni i po nekoliko stoljeća, a danas su zaštićeni (netaknuti) dio zajedničke ljudske istorije.
S obzirom da postoji veliki broj ovakvih gradova, odlučili smo da ih predstavimo u serijalu postova. Uskro  očekujte i više drevnih, zaboravljenih gradova u kojima je vrijeme potpuno stalo….

5. Sukhothai


Sukhothai je jedan od istorijski najvažnijih i najstarijih gradova na Tajlandu. Izvorno provincijski grad Carstva Khmera, Sukhothai se osamostalio u 13. stoljeću te postao glavno grad novonastale nezavisne Tai države. Prema  zapisima, imao je oko 80.000 stanovnika.
Nakon 1351. godine, kada je Ayutthaya osnovana kao glavni grad snažnog suparnika Tai dinastije, njegov utjecaj je počeo opadati, a 1438. godine grad je osvojen i samim time postao dio Ayutthaya kraljevstva. Sukhothai je potpuno napušten u kasnom 15. ili početkom 16. stoljeća.

4. Mohenjo-daro


Izgrađen oko 2.600 godina prije nove ere u današnjem Pakistanu, Mohenjo-daro je bio jedan od prvih urbanih gradova na svijetu. Zbog njegovog planiranog izgleda koji se temelji na mreži gradskih ulica napravljenih u savršenim uzorcima, ovaj grad je nekada bio pravo arhitektonsko čudo. Na vrhuncu je vjerovatno imao oko 35.000 stanovnika.
Građevine koje su se ovdje nalazile bile su posebno napredne za vrijeme u kojem su građene, sa strukturama izgrađenim od cigli iste veličine, napravljenih od pečenog blata i paljenog drveta. Mohenjo-daro, kao i Civilizacija Doline Inda, nestala je bez traga oko 1.700 prije nove ere, a ponovo je otkrivena tek 1920. godine.

3. Hatra


Veliki grad pod utjecajem Partskog Carstva i glavni grad prvog arapskog kraljevstva, Hatra je izdržala nekoliko napada od strane Rimljana zahvaljujući svojim visokim, debelim zidovima i tornjevima.
Kada je konačno osvojen, i to od strane iranskog Sassanid carstva 241. godine prije nove ere, grad je uništen i konačno napušten. Ruševine Hatre u Iraku, posebno hramovi gdje se helenistička i rimska arhitektura spaja u jednu, a sve to uz dodatak istočnih ornamenata, svjedoče o veličini još jedne drevne civilizacije.

2. Sanchi


Grad Sanchi se gradio više od hiljadu godina. Počevši od budističkih stupa još u 3. stoljeću prije nove ere, pa sve do budustičkih hramova i manastira u 10. i 11. stoljeću. Nažalost, većina ovih impresivnih arhitektonskih poduhvata danas leži u ruševinama.
U 13. stoljeću, nakon pada budizma u Indiji, Sanchi je napušten, a umjesto ljudi u grad se uselila džungla. Grad je ponovo otkriven tek 1818. godine.

1. Hattusa


Hattusa je postao glavni grad Hetita Carstva još u 17. stoljeću prije nove ere. Uništen je, zajedno sa Hetita državom, oko 1.200 godina prije nove ere, te konačno i potpuno napušten.
Prema modernim procjenama, Hattusa je imao između 40.000 i 50.000 stanovnika. Izgubljeni grad je otkriven početkom 20. stoljeća u središnjoj Turskoj od strane arheološkog tima iz Njemačke. Jedno od najvažnijih otkrića pronađenih na ovoj lokaciji bile su glinene pločice, koje se sastoje od pravnih propisa, postupaka i književnosti drevnog Bliskog istoka. (na drugoj slici iznad je prikazan 3d model grada)

Share this: