Paris Auto show električnog sjaja




Sajam automobila u Parizu tradicionalno je mjesto gdje proizvođači prikazuju novitete koji tek što nisu zagazili u serijsku proizvodnju, a među njima je ove godine bilo sve više onih s električnim ili hibridnim pogonom
Pariz Motor Show ili kako bi domaćini rekli "Mondial De L'Auto" ove godine slavi 120. obljetnicu što uz glamurozni sjaj noviteta koje nudi auto industrija prolazi gotovo nezapaženo, ali zato nije teško zapaziti kako sve više velikih svjetskih marki javnosti nudi svoje električne ili hibridne modele.
Dok su Mercedes i Audi nedavno prikazali svoje uzdanice u SUV segmentu električnih automobila, o čemu smo već pisali, bilo je tu nekoliko novih vozila vrijednih pažnje s tim da se među njima bez dvojbe izdvaja Peugeot e-Legend Concept kao zvijezda ovogodišnje manifestacije u Parizu.
Dizajn ovog automobila možemo definirati kao "retro-futuristički" uz jasnu asocijaciju na Peugeot 504 Coupe s kraja šezdesetih godina. Privlačnosti vremešnih linija savršeno laska korištenje aktualnih tehnologija, kako za električni pogon koji razvija 340 kW tako i za detalje poput kamera umjesto retrovizora. U unutrašnjosti isti kontrast modernog i vremešnog nalazimo u kombinaciji nostalgičnih materijala i sučelja preko kojeg vozač može odabrati način vožnje, a u ponudi je i autonomni način rada gdje neveliki upravljač posve nestaje, a ostaje tek ekran. Ako doživi serijsku proizvodnju E-Legend bi ipak mogao biti prava jurilica jer mu ne treba više od četiri sekunde za ubrzanje od nula do 100 km/h. Proizvođač navodi mogući doseg od 380 km s jednim punjenjem baterija, a prazna baterija bi se trebala moći napuniti do 80% kapaciteta za samo pola sata.
Osim ove poslastice, novost iz Peugeota su benzinsko-električne hibridne pogonske grupe s pogonom na dva odnosno četiri kotača znane kao Hybrid te Hybrid4 koje će biti dostupne u modelima 3008 SUV, 508 te 508 SW.
I BMW je u Parizu izlažio konkretne novitete, kao što je posve nova serija 3 najavljena u izvedbi s hibridnim pogonom, a tu je i novi model i3, ni po čemu srodan sa serijom 3, da ne bude zabune. Ovaj kompaktni električni automobil dobio je novu bateriju pa će novi primjerci umjesto dosadašnjih 180 km s jednim punjenjem moći prevaliti i do 320 km.

Već uobičajena pojava, BMW i3 po novom će imati osjetno veći doseg s jednim punjenjem baterija

Koristeći prednost domaćeg terena i rad razvojnog odjela koji smo već opisali, Citroen je javnosti otkrio C5 Aircross Hybrid Concept koji djeluje kao da ga od prodaje dijeli tek formalnost otklanjanja sufiksa "Concept" iz naziva. Riječ je o luksuznom SUV modelu koji se od običnog modela razlikuje po dvobojnoj vanjštini, a ispod lima (i plastike) krije se benzinsko-električna pogonska grupa sposobna osloboditi 225 ks. Oni ekološki osviješteni biti će sretni što doseg uz korištenje samo električnog pogona iznosi do 50 km.
Citroenu srodna marka DS u glavnom gradu domovine izložila je model 3 Crossback koji će konkurirati Audiju Q2 te Mini Countrymanu u segmentu malenih SUV vozila luskuzne klase. Značajna novost je da je ovaj DS najavljen i u posve električnoj izvedbi uz "pristojan" doseg. Iako ne premijerno na sajmu u Parizu, DS je nedavno prikazao nešto veći  DS 7 Crossback E-Tense s hibridnim pogonom ukupne snage 224 kW s do 50 km dosega u električnom načinu rada, ali i pogonom na četiri kotača za one situacije kada ništa drugo ne bi dostajalo.
Da je SUV segment financijski privlačan svjedoči nam Kia Niro EV. Posve električni maleni SUV čiji doseg s jednim punjenjem je deklariran na 385 km, a zabava je naoko zagarantirana uz pogonsku grupu koja razvija 200 konjskih snaga. Ova osobina uz prostranu unutrašnjost Niro EV čini privlačnim obiteljskim automobilom s time da se od običnog modela izvana razlikuje tek po prednjoj maski.

Nešto manje glamura, nešto više praktičnosti, Kia vrlo uporno širi paletu svojih posve električnih vozila

Iz Azije dolaze i novosti koje potpisuje Toyota, ali dok smo naviknuti da u njihovoj paleti stoji znatan postotak modela s hibridnim pogonom, za tržište Europe su možda značajnija imena novih modela. Na Stari kontinent tako ponovno dolaze vozila sa značkom "Corolla" (najprodavaniji model u svijetu) na mjesto Aurisa koji je okončao svoj staž na tržištu. Novost je i luksuzna limuzina Camry koja je već polučila uspjeh na tržištima Sjeverne Amerike i Azije, a osim ovih noviteta s hibridnim pogonom će se nuditi i novi SUV modeli C-HR te RAV4. Honda je također ponudila hibridni pogon prikazan u SUV modelu CR-V.
Ako je stil ono što stavljate ispred praktičnosti zasigurno će vam biti zanimljiv Smart koncept nazvan Forease. Riječ je o električnom roadster modelu lišenom krova, a zasnovanom na aktualnom EQ Fortwo Cabrio Smart proizvodu.
Kome topless Smart nije dovoljno egzotičan u Parizu se mogao vidjeti Infiniti Project Black S sportski kupe opremljen naprednim sustavima regeneracije energije te hibridnim pogonom srodnim s onima koji jure u Svjetskom prvenstvu F1. Okosnica svega je trolitreni V6 benzinski agregat s dva turba preuzet iz Q60 Red Sport 400 modela, ali su tu i tri elektro motora-generatora što uz 400 benzinskih daje još 163 električne konjske snage. Dok možda nema nekog ekološkog smisla, Project Black S svakako je impresivno pokazivanje tehnoloških mišića od strane Renault-Nissan-Mitsubishi savezništva.
Ukoliko se veselite danu kada vozači uopće neće biti potrebni, barem ne u iteraciji od krvi i mesa Renault promišlja ne tako daleku budućnost u vidu robotskog vozila EZ-Ultimo. Jasno, ovaj koncept ne zamišlja pristupačno riješenje za odlazak "po špeceraj" već način kako premostiti jaz između leta zrakoplovom u luksuznoj klasi i boravka u hotelu s pet zvjezdica. Ovo i slična vozila trebali bi konkurirati na tržištu taksi usluga sutrašnjice.

Share this: