U Zagrebačkom Tehnološkom parku održano Superfinale Croatian Makers lige



U subotu, 16. lipnja je održano Superfinale Croatian Makers lige – natjecanje iz robotike i programiranja za najbolje ekipe u Croatian Makers ligi u ovoj školskoj godini a u prostorima Tehnološkog parka Zagreb na Zagrebačkom Velesajmu.

Pobijedili su učenice OŠ Frenje Krežme iz Osijeka u starijoj dobnoj skupini te učenici OŠ Rude iz Samobora u mlađoj dobnoj skupini.
Superfinale je natjecanje za najbolje regionalno rangirane timove u Croatian Makers ligi. 
Na kraju ove školske godine u superfinalu sudjelovalo je više od 160 natjecatelja.

U starijoj dobnoj skupini prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijek, drugo ekipa iz OŠ Stenjevec iz Zagreba i treće ekipa iz OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada.
U mlađoj pobjedili su učenici iz OŠ Rude, Samobor, drugo mjesto je osvojila ekipa OŠ Stenjevec, Zagreb, a treće OŠ Budrovci iz Budrovaca.
Najuspješnijim ekipama superfinala dodijeljene su vrijedne nagrade, napredni robotički dodaci i leteći dronovi.


Na Superfinalu natjecatelji su za zadatak dobili programirati robote a da što efikasnije riješe dobiveni zadatak morali su koristiti razne funkcije i mogućnosti robota poput praćenja linija, korištenja senzora i radijsku komunikaciju među robotima.


Od organizatora smo dobili odgovor da je sam zadatak osmišljen uz pomoć stručnjaka iz INA-e. 
Bio je energetske tematike: jedan robot je bio cisterna za prijevoz goriva i trebao je doći do benzinske postaje te usput uspješno izbjeći prepreku, urušeni tunel. 
A drugi robot je bio električno vozilo koje je trebalo proći stazu, a na pola puta stati na punionici i napuniti baterije. 


Superfinale su posjetili mnogi podržavatelji i prijatelji IRIM-a.

Kao i Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu obišla završno natjecanje najboljih osnovnoškolskih timova u robotici i programiranju Superfinale Croatian Makers lige, te dala podršku tom projektu koji na raznim razinama okuplja više od 500 škola diljem Hrvatske.

Tehnološki park u kojemu se održavalo natjecanje malih programera i robotičara uz ministricu je obišao o osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), inovator Nenad Bakić koji je istaknuo da je u ligi sudjelovalo oko 10.000 učenika, a školama je donirano više od 2500 robota.

Share this: