Thuggees – sekta ubojica u Indiji

Naziv „Thuggees“ neke će asocirati na poznatu englesku riječ thug, koja je sinonim za nasilnika, razbojnika ili siledžiju. Takva asocijacija zapravo i ima korijene u nasilju, a vezana je uz jednu povijesnu skupinu koja je više stoljeća sijala smrt u Indiji.
Thuggees je riječ koja na sanskrtu označava prikrivanje. No, Thuggees u povijesnom smislu označava organiziranu sektu profesionalnih ubojica i pljačkaša – što se ponekada povezuje s prvim oblikom mafije – a koja je djelovala od 13. do 19. stoljeća u Indiji. Članovi ove skupine bili su vjerski fanatici, a poznati su postali po svojim ritualnim ubojstvima koja su počinili slaveći hinduističku božicu Kali.
Ova sekta djelovala je tako što su se njeni članovi pridruživali putnicima na proputovanju te su svojim lažnim ponašanjem zadobivali njihovo povjerenje prije nego li bih ih iznenadili tijekom noći i jednostavno udavili golim rukama ili omčama – provjereno brzom i tihom metodom koja nije ostavljala tragove krvi i nije zahtijevala posebno oružje. Nakon ubojstva, žrtvu bi opljačkali i potom pažljivo i duboko zakopali.
Njihovo zločinačko djelovanje uključivalo je visoki stupanj timskog rada i koordinacije, kako tijekom infiltracije, tako i u trenucima napada. Svaki član sekte imao je posebnu funkciju, poput na primjer promatranja putnika i traženja žrtve te mamljenja žrtava lijepim riječima ili pak konkretnog ubijanja.
Ako je vjerovati Guinnesovoj knjizi rekorda, Thuggeesi su odgovorni za preko dva milijuna smrti, iako je ovdje zapravo riječ o procjeni. Procjene pak naširoko variraju, budući da zapravo nema pouzdanog izvora niti zapisa koji bi potvrdili neku točnu brojku.
Thuggeesi u akciji tipičnog davljenja žrtve tijekom noći. | Izvor: “Confessions of a Thug” (1839), Taylor, Philip Meadows
Prvi poznati zapis o Thuggeesima kao organiziranoj skupini datira iz 1356., a nalazi se u dokumentu zvanom Ẓiyāʾ-ud-Dīn Baranī’s History of Fīrūz Shāh. Iako Thuggeesi vuku određene korijene od sedam muslimanskih plemena, među njima se također od osnivanja nalaze i Hindusi. Članovi skupine koji su pripadali Hindusima, štovali su božicu uništenja i obnove, Kali, a za mnoge od njih to je predstavljalo osnovu za njihovo djelovanje, jer su oni vjerovali kako pomažu da Kali održi ravnotežu između dobra i zla na svijetu. Međutim, hinduizam nije bio previše različit u odnosu na druge tadašnje osobe, a činjenica da su neki od članova bili muslimani dodatno komplicira cijelu priču.
Ipak, postoje dokazi da su svi ubojice ove sekte bili ujedinjeni pod zajedničkim praznovjerjima i ritualima, što je i dovelo do toga da je ova skupina dobila status sekte. Članovi skupine usvojili su poseban govor među sobom, kao i određene tajne znakove prema kojima su se članovi međusobno prepoznavali diljem Indije. Također ih je povezivao i niz pravila, poput zabrana krađe osoba koje nisu ubili u skladu s propisanim ritualima. Zanimljivo je da brahmani nisu bili njihove žrtve jer su ih smatrali čistima, a također je ubijanje bolesnih bilo zabranjeno jer su takvo ubojstvo smatrali bezvrijednim. Žene također nisu bile ubijane jer su smatrane inkarnacijom božice Kali.
Božica uništenja i obnove – Kali. | Izvor: Elephant Journal
Članstvo među Thuggeesima je također bilo uglavnom rezultat nasljeđivanja, a prenosilo se s oca na sina. Ostali su bili obučavani od strane posebnih gurua ili su pratili druge članove u nadi da će ih oni regrutirati. Ponekad su čak i djeca ubijenih završavala u rukama sekte kako bi ih kasnije promovirali u članove, a i sama prisutnost djece skrivala je stvarne namjere Thuggeesa.
Ipak, nakon gotovo 600 godina sijanja smrti diljem Indije, Thuggeesima je došao kraj nakon dolaska britanske imperije na vlast u Indiji. Posredstvom Zakona o ukidanju, Britanci su započeli uništavanjem ove sekte:
Ovime se usvaja da će svatko kome se dokaže da je pripadao, bilo prije ili nakon donošenja ovog zakona, bilo kojoj bandi Thuggeesa, bili unutar ili izvan teritorija kompanije East India, biti kažnjen doživotnim zatvorom, uz teški rad.
Kao pomoć u provođenju ovih zakona, usvojene su brojne strategije, uključujući i poticaje da se članovi sekte vrate svojim nadređenima, kao i širenje izvještaja o ponašanju Thuggeesa, kako bi se putnike i opće stanovništvo educiralo o njihovom djelovanju.
Konačno, nakon šest stoljeća masakra diljem Indije, Thuggeesima su dani bili odbrojani. S modernim vremenom povezuje ih tek engleski sinonim za nasilnike, kao što smo već i ranije spomenuli.

Share this: