ŠARENI OTOK BURANO, ITALIJA

Otok Burano u Italiji možda jeste malen (trenutni broj stanovnika: 4.000), ali ga to ne sprječava da bude prepun šarma, kulture – i boje. 
Sa svojim kućama obojenim u dugine boje, ovaj grad je jedan od najposjećenijih i najfotografiranijih lokacija u Italiji.
Udaljen samo 40-ak minuta vožnje brodom od Venecije, Burano je staro ribarsko mjesto s ribarskom tradicijom koja seže još u rimsko doba. 
Grad se zapravo sastoji od četiri pojedinačna otoka, odvojena uskim kanalima, te povezana mnoštvom prekrasnih pješačkih mostova.
Burano su osnovali Rimljani koji su prve kuće ovdje gradili od vune i blata, a kasnije su ove jednostavne građevine zamijenjene kućama od opeke (cigle) kada je i nastala tradicija bojenja istih u jarke dugine boje. 
Niko zapravo sa sigurnošću ne može reći zašto su sve kuće u Buranu ovako obojene, ali prema jednoj priči, kada su se ribari davno vraćali s mora nisu mogli prepoznati svoje domove kroz maglu, pa su ih tada počeli i bojiti različitim bojama.
Već stoljećima svaka obitalj u Buranu ima svoju ‘zaštitnu boju’ kuće. 
Zanimljivo je i to da ako neko želi obojiti svoj dom, on mora poslati zahtjev vladi koja će mu odgovoriti koje boje smije koristiti.
Pored šarenih kuća, otok je također poznat i po čipki. Žene otoka su stručnjaci u radu sa čipkom još od 1400-tih godina, a postale su poznate kada je Leonardo da Vinci od njih kupio tkaninu koja je korištena na oltaru koji se nalazi u Duomo di Milano.






Share this: