CHÂTEAU MIRANDA: NAPUŠTENI DVORAC U BELGIJI

Izgrađen 1866. u Belgiji, Dvorac Miranda (kasnije poznat kao, Dvorac Noisy) je nekada bio raskošno prebivalište francuskih aristokrata koji su pobjegli u Belgiju  od Francuske revolucije.
Dvorac je prvobitno naručila obitelj Liedekerke-Beaufort kako bi zamijenili svoj bivši dvorac, iz kojeg su morali pobjeći zahvaljujući ljutim građanima Francuske. Obitelj je živjela u ovoj raskošnoj palači sve do Drugog svjetskog rata kada ju je preuzela belgijska željeznica, koja je neobjašnjivo pretvorila dvorac u sirotište. 
Upravo je tokom tog perioda dvorac i dobio ime “Noisy”, odnosno “Bučni Dvorac”. Sirotište je premješteno na drugu lokaciju 1980. godine, a dvorac je konačno napušten 1991.
Nakon što je napušten, ovaj nekada luksuzni dvorac je postao potpuno zapušten. Podne pločice su uklonjene ili ukradene, vandali su napravili rupe u zidovima i započeli nekoliko požara, a više od svega, samo vrijeme je jednostavno stvorilo prljavštinu i trulež u svakom kutku dvorca.
Sada ruševinu uglavnom posjećuju urbani istraživači i lovci na duhove koji ne mogu odoljeti činjenici da je dvorac bio sirotište. 
Različite ideje, poput one da se pretvori u hotel, nisu urodile plodom zbog čega Château Mirandi prijeti rušenje.

Share this: