Arkaim: Ruski Stonehenge i zagonetka starog svijeta

Arkaim kakvim ga arheolozi zamišljaju da je postojao
1987. godine sveučilište u Čeljabinsku je arheološkim istraživanjem otkrilo drevno utvrđeno naselje na ruskom južnom Uralu čiji postanak seže u 3. ili 2. tisućljeće prije Krista. Utvrda zvana Arkaim slovi kao ruski Stonehenge i smatra se starijom od samog Stonehengea.
Arkaim se često ocjenjuje kao najvažnije i najtajanstvenije arheološko nalazište u Istočnoj Europi. Nalazište je predmet mnogih sporova, što je opravdalo usporedbu sa Stonehengeom. Proteže se graničnim dijelom Čeljabinske oblasti na južnom Uralu, odnosno sjeverno od granice s Kazahstanom, ali ne radi se o kružnoj nakupini kamenja kao što je to Stonehenge.
Kod Arkaima je riječ o ostatcima drevnog naselja koje se sastojalo od sela opasanog dvama velikim kamenim zidovima u obliku kruga. Naselje se prostire površinom od 1800 m² i omeđeno je dvjema skupinama nastamba u kružnom rasporedu odvojenih ulicom i glavnim trgom u sredini. Ostatke je navodno otkrila 1987. godine nekolicina ruskih arheologa na oduševljenje čitave struke. Nalazište i tamošnji predmeti vuku porijeklo iz 17. stoljeća pr. Kr., a općeprihvaćeno je mišljenje da je izgrađeno prije četiri ili pet tisuća godina, što se podudara sa starošću Stonehengea.
Arkaim ima i drugi naziv – Grad svastike, ili još i Mandala grad. Nekoliko je razloga zašto se tako zove. Naime, raspored građevina oko centralnog trga ima oblik koji neumoljivo podsjeća na svastiku. Drugi razlog je taj što se vjeruje da je Arkaim bio dio Sintashta kulture, indo-iranskog porijekla davnih euroazijskih stepa, čiji žitelji su bili poznatiji još i pod nazivom Arijci.
Današnje arheološko nalazište
Arkaim je uvelike zanimljiv i astronomima, kao i Stonehenge. Za Stonehenge se zna da je izgrađen za astronomsko promatranje, svojevrstan arhetip observatorija. Stonehenge je omogućavao promatranje 10 astronomskih fenomena koristeći 22 elementa, dok astronomi tvrdi da Arkaim omogućava promatranje čak 18 fenomena koristeći 30 elemenata, čime Arkaim dobiva i veću arheološko-astronomsku važnost od Stonehengea.
Prema tvrdnjama ruskog arheologa K.K. Bystrushkina, observatorij u Arkaimu pruža deset put veću preciznost od onog u Stonehengeu, preciznost koja je u tom vremenskog razdoblju bila nečuvena, a dostignuta je tek 2.000 godine kasnije u antičkoj Grčkoj.
Činjenica da su ovakve građevine namjerno građene kao astronomski observatoriji, pa čak i svojevrsni kalendari, prije nego je slično dostignuće ostvareno u velikih carstvima antike, poput Egipta ili Grčke, dovoljno govori o značaju ovih kultura te njihovoj sofisticiranosti.
No, Arkaim nije jedino takvo nalaziše u ruskim prostranstvima. Slične lokacije nepovratno su izgubljene industrijalizacijom nekadašnjeg SSSR-a, poput kamene tvrđave Sarkel, djelo kazarske kulture iz 830.-e godine, koja je potopljena zbog izgradnje umjetnog jezera Tsimyansk 1952. godine.
Mnoga slična nepoznata mjesta i dalje postoje, no nažalost nedovoljno istražena, ponajviše zbog nezainteresirane nekadašnje komunističke vlasti, te zbog nedovoljne suradnje akademske zajednice.

Share this: