OČARAVAJUĆI INTERIJER KLEMENTINUM BIBLIOTEKE, PRAG, ČEŠKA

Osnovan 1232. godine, Klementinum u Pragu je najveći i jedan od najvažnijih povijesnih kompleksa zgrada u staroj gradskoj jezgri. 
On obuhvaća više od dva hektara, a nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta. Klementinum se može pohvaliti bogatom arhitektonskom evolucijom, a pored toga, sve od srednjeg vijeka pa do danas mnogi evropski astronomi, naučnici, muzičari i filozofi su studirali i radli ovdje.
Ovaj kompleks je do 2009. godine bio dom Nacionalne, Univerzitetske, Tehničke i Gradske biblioteke, ali su se posljednje tri preselile na druge lokacije, pa ja danas u Klementinumu ostala samo Nacionalna biblioteka Republike Češke.
Ova prekrasna biblioteka je odličan primjer barokne arhitekture jer se nije promijenila od dana kada je otvorena 1722. godine. Zidovi i strop su ukrašeni freskama Josef Diebela, a kombinuju prikaze umjetnosti i nauke. Slike na kupoli predstavljaju Hram Mudrosti, na zidovima iznad prozora se mogu pronaći portreti važnih ljudi isusovačkog kolegija, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi.
Danas se u Klementinum biblioteci može pronaći oko 20.000 knjiga. Većinom su vezane za teologiju, a neke datiraju čak i iz 16. stoljeća.







Share this: