Tko je bio Gaudi ?

Napisah nekoliko članaka o djelima Gaudija

Više na   Casa Mila, Park Guell, Casa Batlo

A tko je uopće bio Gaudi ?



Za početak moram napisati da me njegovo ime, tj, mnogobrojna imena i prezimena, neodoljivo podsjećaju na slavnog Chicu (sjećate li se okruglog Zagorovog prijatelja?) i njegovo «ja sam Chico Gomez Martinez Lopez...», zaboravio sam ostala...
Moram priznati, kada razmišljam o Chicovim ludorijama kojima sam se smijao kao klinac i genijalnoj ludosti arhitekta čija djela svojim šarenilom i razigranim oblicima vraćaju u djetinjstvo i daju dašak razigranog veselja sasvim običnim ulicama, nameće mi se misao kako strip junaku i arhitektu nije zajedničko samo ime duljine rečenice...No to je moje mišljenje.

Rođen je u malom gradu Reus u španjolskoj provinciji Taragona (južna Catalonia) 25. lipnja 1852. godine. Većina biografa smatra ovaj grad mjestom njegovog rođenja, iako i Riudoms (selo 5 kilometara daleko od Reusa) prisvaja taj događaj.

Bio je najmlađi od petero djece u obitelji kotlara, a reumatska groznica ga je od rane mladosti sprječavala da hoda i prisiljavala da jaše na magarcu.

Te je bio prisiljen provoditi vegeterijansku dijetu i uzimati homeopatske ljekove, te puno vremena vježbati u vodi. Također, zbog bolesti je dosta vremena provodio u izolaciji i druženju s prirodom koja mu je kasnije bila vječna inspiracija. U školi je jedino volio geometriju, ostalo ga nije zanimalo.

Reuma ga je vjerovatno onemogućila da čvrsto drži pločice prilikom postavljanja, pa je zbog količine porazbijane keramike morao izmisliti svoj stil ili odustati od posla...

Sa 17 godina je došao u Barcelonu da bi studirao arhitekturu na La Escuela Técnica Superior de Arquitectura (Višoj tehničkoj školi arhitekture) gdje se školovao od 1873. do 1877. godine.
Studij si je financirao radeći kao tehnički crtač i dizajner namještaja, a kako se u tome pokazao jako dobar, dvojica arhitekata (Josep Fontsere i Joan Martoreli) su ga primili kod sebe za različite projekte.

Diplomirao je sa 26 godina (nakon završetka studija radio je još 4 godine prije diplome) kada počinje raditi kao dekorater i dizajner interijera.
Dok je potpisivao diplomu, Elies Rogent je rekao "Qui sap si hem donat el diploma a un boig o a un geni: el temps ens ho dirà" (tko zna jesmo li ovu diplomu dali fićfiriću ili geniju, vrijeme će pokazati). O da, vrijeme je itekeko pokazalo...

Presudna stvar za njegovu karijeru i život bila je vitrina koju je dizajnirao za radionicu Casa Cornella i koja je izabrana za Univerzalnu svjetsku izložbu u Parizu 1878. godine.

Nakon toga naprosto je počelo mijenjanje lica Barcelone, opća preobrazba grada;

Gaudi je krenuo sa svojim zgradama koje su činile glavninu njegovog rada.



Kao predani katolik, kasne godine je posvetio gradnji savršenog hrama, Sagradi Familii.

Kratko nakon početka rada na crkvi, Gaudia pogađaju tragedije, zaredalo se nekoliko smrti njegovih prijatelja i članova obitelji.

Sve to mijenja njegovo shvaćanje rada i dolazi do zastoja u gradnji. Poteškoće nastaju i zbog teške ekonomske situacije u Barceloni, a 1918. godine umire i njegov pokrovitelj, Eusebi Güel, što dodatno usporava radove.



Inače, Eusebi Güel bio je bogati industrijalac koji je prvi podržao mladog ekscentričnog arhitekta iako su ga kolege u to vrijeme ismijavali.

Gaudi je kao početnik počeo projektirati u gotičkom stilu kojeg je kombinirao sa elementima tradicionalne katalonske arhitekture. 

Naravno, arhitekt čvrsto povezan i inspiriran prirodom, nije mogao izbjeći korištenje biljnih i životinjskih motiva. Rezultat su magične halucinantne građevine koje djeluju nestvarno i pomalo futuristički. 
Dovoljno je reći da su njegove kuće moderne i za današnja mjerila gradnje, a zatim treba pokušati zamisliti koliko je sve to bilo revolucionarno u vrijeme kada je živio i stvarao.



Neophodno je spomenuti i njegov desetogodišnji rad na projektu Sagrade Familie tijekom kojeg je razvio nov način strukturnog proračuna kojeg je utemeljio na modelu napravljenom od konopca i malih kutija olovnih kugli (za punjenje sačmarice).

Vanjski rub crkve je označio na drvenoj ploči (u mjerilu 1:10) koju je zatim pričvrstio na plafon kuće nedaleko mjesta gradnje. Mjesta na koja su trebali doći stupovi, označio je obješenim kuglicama. Kutije za kuglice (koje su težile točno desettisućiti dio težine lukova koje stupovi trebaju nositi) objesio je na zamišljenoj krivulji koju su opisivale obješene kuglice.

Nastalu konstrukciju bi fotografirao iz različitih kuteva, a kada bi fotografiju okrenuo, linije zategnutih konopaca i pripadajuća težina obješena na njih pokazivali bi smjer pritiska potporne strukture.

Ovakav način projektiranja omogućio je Gaudiu da svoje djelo uskladi sa prirodom i njenim zakonima. Naravno, pomoglo mu je i to što je tijekom cijelog života proučavao prirodu, njene kuteve i krivulje, da bi ih mogao ukomponirati u svoje projekte i mozaike. Korištenje hiperboličnih i paraboličnih oblika kojima je kopirao okoliš, njegovim djelima daje mimikričan i bajkovit izgled. E pa kad počnete graditi svoje kućice, ispraznite sačmarice (nemojte ih kasnije ponovo napunit), kupite konac, prikucajte komad daske na plafon, i počnite projektirati..

U poznim godinama posvetio se isključivo izgradnji Sagrade Familie.
Toliko ga je privlačilo njegovo remek djelo da je nekoliko zadnjih godina života čak živio u kripti crkve.

Umro je zbog ozljeda tri dana nakon što ga je 7. lipnja 1926. godine pregazio tramvaj.
Zbog slabih izgleda za preživljavanjem i praznih džepova, taksisti su odbili da ga odvezu u bolnicu i nitko nije prepoznao najpoznatijeg arhitekta svog vremena dok ga prijatelji nisu pronašli sutradan u bolnici za siromašne. Odbio je premještaj u bolju bolnicu rečenicom «ja pripadam ovdje, među siromašne» i umro je dva dana kasnije, 10. lipnja 1926. godine.

Arhitekt čiji rad je obilježen jakom individualnošću i originalnošću, pokopan je tamo gdje je i proveo posljednje godine života posvećenog neprekidnom stvaranju čuda, u Sagradi Familii.



Za kraj, evo kratak pregled svih njegovih radova od kojih ste samo mali broj mogli vidjeti u mojim prethodnim postovima.

Da, svakako bih bilo zanimljivo obići sve to i malo pažljivije prostudirati rad velikog umjetnika... Možda jednom...


1878–1879: lampe na Plaça Reial at Barcelona


1878: vitrina za radionicu Comella; ovaj rad mu je omogućio da upozna Güella


1878–1882: nekoliko projekata za Obrera Mataronense at Mataró, mali broj njih je i sagrađen, a već oni pokazuju njegovo korištenje paraboličnih lukova u drvetu.


1883–1885: Casa Vicens


1883–1885: Villa "El Capricho" u Comillas (Santander)


1884: Finca Güell: ulazni paviljon i konjušnica za palaču u Pedralbes (prva završena zgrada za Eusebi Güella)


1884–1891: završetak kripte Sagrade Familie


1885–1889: Palau Güell


1887–1893: episkopalna palača u Astorgi


1888–1890: Teresianski koledž


1898–1916: kripta crkve Colònia Güell


1899–1904: Casa Calvet


1900–1914: Park Güell


1905–1907: Casa Batlló


1906–1910: Casa Milà (La Pedrera)


1884 do kraja života: Sagrada Família, fasada «Rođenje» i kripta


Share this: