Bocca della Verità

Bocca della Verità na hrvatskom Usta istine je zapravo antički mramorni reljef, a uzidan u zidu portika ((latinski: porticus) je ulazni trijem koji vodi do vrata u zgradu, ili natkriveni prolaz sa stupovima - arkada)  rimske crkve Santa Maria in Cosmedin  iz 1632. godine.
U to vrijeme kada je isklesan pa i poslije u srednjem vijeku tijekom postavljanja na zid ,usta istine su bile nešto kao antički detektor laži.U srednjem vijeku se čak i raširila legenda da je Usta istine napravio čarobnjak Vergilije, da bi se njime koristili muževi i žene koji sumnjaju u vjernost svog bračnog druga.A to je zapravo okrugli reljef promjera 1,75 m, težak oko 1300 kg iz 1. stoljeća na kojem je isklesano lice bradatog čovjeka, sa rupama na mjestima gdje su usta, oči i nosnice. Taj uklesani lik je tijekom povijesti pripisivan raznim tada Rimskim bogovima: Jupiteru, Oceanu, Oraklu ili Faunu.Ali ni danas nije pouzdano jasno kojem konkretno.
Isto tako je nejasna ostala do danas  i njegova funkcija,pretpostavlja se da je  možda je bio dio neke fontane, poklopac impluviuma ili kanalizacijskog sustava (zadnja hipoteza se spominje zbog blizine Cloache Massime gdje je pronađen).No ništa do sada nije potvrđeno kao sigurno niti postoje ikakvi dokazi koji bih potvrdili te pretpostavke.
Kao što znamo reljef je zapravo postao slavan a i poznat širom svijeta nakon kultnog filma  iz 1953.godine Praznik u Rimu."Praznik u Rimu" je priča  o princezi (Audrey Hepburn) koja se tijekom posjeta Rimu iskrada svojoj kraljevskoj pratnji te vrijeme provodi incognito s dobročudnim američkim novinarom Joem Bradleyjem (Gregory Peck). Njezine avanture temelj su ove bajkovito - romantične pustolovine u Rimu. Ona tako pali svoju prvu cigaretu, skracuje dugu kosu, vozi se na motoru, bježi policiji te pliva u rijeci Tiber. Zaljubljuje se u zgodnog novinara i tako do jedne od najpoznatijih scena u filmu u kojoj Peck gurne ruku u "Usta istine"  kako rekoh kameno lice za kojeg legenda kaže da će odgristi ruku onome tko laže. U filmu, kad Peck izvuče ruku iz Usta nema šaku zbog čega Anya/Hepburn počne vrištati. Zatim njegova šaka izlazi iz rukava i on se smije. Navodno Hepburnin krik nije bio gluma - Peck je odlučio izvesti šalu koju je jednom vidio kad ju je izveo Red Skelton, ali prije početka snimanja scene nije ništa rekao svojoj partnerici.

Usta istine su i danas vrlo posjećen objekt,u što smo se i uvjerili čeka se preko 1h u redu,a u koji turisti kada im se to dozvoli(zbog gužvi nekada ne, kao kada smo i mi bili) guraju ruke i fotografiraju se za uspomenu iz Rima.


(Zadnje dvije slike pored su replike iz Muzeja voštanih figura) jer zbog gužve slikanje je bilo ograničano na par sekundi,a kada smo mi posjetili pa smo samo sam reljef uspijeli slikati.

Veća gužva je bila nego u Louvru kod Mona Lise,a tamo je baš gužva za slikanje..

Share this: