Templari - Jacques de Molay



Legenda kaže da je Jacques Bernard de Molay spaljen u Parizu, 18. ožujka 1314., francuski templar i službeno posljednji Veliki majstor "Reda siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama", odnosno čuvenog Templarskog Reda od otprilike 1293. godine do ukidanja reda.
No da se malo podsjetimo, godine 1306. papa Klement V. pozvao je Molaya u Pariz da brani svoj red od optužbi što ih je protiv templara podignuo francuski kralj Filip IV. Lijepi.Spomenuti Papa Klement V. je bio marioneta Filipa IV.,rođeno ime pape Klementa V. bilo je Raymond Bertrand de Got i po narodnosti je bio Francuz. U povijesti je poznat i kao papa koji je preselio papinsko sjedište iz Rima u Avignon (tzv. Avignonsko sužanjstvo),a budući da se Avignon nalazio unutar Francuske, kralj Filip IV. imao je znatan utjecaj na kralja.



Molay je uhićen 1307.godine zajedno sa svim templarima u Francuskoj,pretpostavlja se da je kraljev napad na templare bio uzrokovan činjenicom da im je bio dužan mnogo novaca.

Pod torturom i mučenjem priznao je navodni razuzdani život, nevjeru i mnoge druge zločine templara. Na ispitivanju 1308. povukao je pred papinim poslanicima priznanje, ali je zatim u zatvoru,ponovno mučen i slomljen, te je ponovno priznao krivnju i osuđen je na doživotni zatvor.




No budući da je Filip IV. nastavio i nakon objave Pape Klementa V. o ukidanju Templara 1312. godine, ispitivati i mučiti zarobljene templare u ožujku 1314. na laganoj vatri do smrti je dao ispeći Jacquesa de Molaya, velikog meštra i Geoffroia de Charnaya, zapovjednika glavnog templarskog samostana u Parizu na otoku Île de la Cité.
Legenda dalje kaže da je veliki meštar osim kletve upućene Papi i kralju objavio i postojanje još jednog templarskog reda zvanog Societas Templarum (društvo templara).

Međutim iste godine kada je ukinut Templarski Red,ipak je dao sastaviti tajni dokument koji govori kako nikada nije nađeno nikakvih dokaza protiv čelnika Templarskog Reda.

Već ni mjesec dana nakon spaljivanja de Molaya, papa je umro, što je izazvalo glasine o tome da je veliki meštar na lomači prokleo ukidače Templarskog reda. Postoje čak i neki izvještaji da je de Molay doista pri smaknuću naveo da će "Bog osvetiti njegovu smrt". Zanimljivo je i da je Kralj Filip IV također umro iste godine, u dobi od samo 46 godina, svega 8 mjeseci nakon smaknuća de Molaya,krajem 1312.godine.


Moždani udar pogodio ga je za vrijeme lova. Dapače, da bude još zanimljivije sva tri kraljeva sina umrla su u kratkom roku jedan za drugim (nazivaju ih i Prokleti kraljevi – franc. Les Rois Maudits). 

Time je zapravo izumrla loza kralja Filipa IV.Lijepog u muškom koljenu.

Slučajnost ili ne legenda živi i danas na ulicama grada svjetlosti.


A prisutnost velikih i moćnih Templara vidi se i osjeti na svakom uglu Pariškoga Île de la Citéa gdje je i najviše srednjevjekovnih građevina baš financiranih od strane Templara.



Mi smo posjetili mjesto na samom kraju Pariškoga otoka Île de la Citéa ,na kojemu je podno Pon Neuf mosta po legandi spaljen Jacques de Molay.


                     

Share this: