Orvieto


Orvieto je gradić jedinstvene ljepote, smješten na liticama maloga brda i podsjeća na Motovun u Istri. U početku je bio utvrda s četiri kule, unutar čijih su zidina stanovnici bili dobro zaštićeni. Nalazi se u pokrajini Umbrija, udaljen svega dva sata vožnje od Rima.
Do vrha se dolazi uspinjačom, sličnoj zagrebačkoj ili budimpeštanskoj.
Unutrašnjost brda je ispresijecana mnogobrojnim tunelima izgrađenim u srednjem vijeku prvo u potrazi za prirodnim spremnicima vode, a služile su i kao spremnici hrane. Organizirano turističko razgledavanje svakodnevno u 10,30 sati.
Na središnjem trgu smještena je jedna od najljepših gotičkih katedrala u Italiji, a uz nju papinska palača. Izgrađena je 1263. godine od crnog i bijelog kamena u stilu firentinskih građevina. Prednji dio je završen nešto kasnije i  krase ga ogromna Sveta vrata s još dvoja manjih, ukrašena bakrenim reljefima i kipićima anđela. Dno pročelja je ukrašeno reljefima i mozaicima od trobojnog mramora, a prostor nad vratima oslikan mitskim motivima.
Ne propustite anđela primiti za nogu i nešto zaželjeti. Kaže legenda, želja će vam se ispuniti.
Ako krenete s trga u pravcu kule sa satom, proći ćete kroz splet uskih uličica prepunih trgovina s izvornim suvenirima. Ovo područje je pradomovina Etrušćana, poznatih po grnčariji. Tanjuri, vaze, ćupovi i drugi suveniri plijene ljepotom kao i viteški oklopi, mačevi, kubure i pojasi nevinosti - suveniri izrađeni od kovanog željeza, a koji simboliziraju srednji vijek.
U trgovinici Il mago di Oz, koja više sliči na muzej, udaljenoj svega dvadesetak metara od kule sa satom, nude i suvenire i drvene igračke s početka prošlog stoljeća, replike starih automobila i motocikla, razne glazbene automate i slično. Vrijedi pogledati njihovu web stranicu:  www.ilmagodioz.org. Moguće je, npr., naručiti i sliku izrađenu od dvadesetak keramičkih pločica s motivom po želji. Cijena je 900 eura za približno četvorni metar.

Nekoliko desetaka metara od izlaza iz uspinjače nalazi se bunar svetog Patricija. Čudna građevina ukopana 62 metra u stijenu s izgrađenim spiralnim stubištem služila je za prijenos vode na površinu. Građena je od 1527. do 1573. godine na mjestu starog etrušćanskog bunara po nalogu Pape Klementa VII., koji se kao izbjeglica sklonio u Orvieto. To je kompleks od devet pećina prepunih etrušćanskih, srednjovjekovnih i renesansnih ostataka, a bunar je trebao osigurati vodu i za najdužih opsada grada. Cijena ulaznice 3,5 eura za pojedince, a euro manje za grupe.

















Nađete li vremena, svakako prošećite etrušćanskim grobljem i ostatkom naselja, a nećete požaliti ostanete li u Orvietu dan ili dva duže. Uostalom, uživanje u talijanskim jelima i vinima neće biti na odmet.








Share this: