Kolosej, Colosseum,Rim


Jedno od 7 novih svjetskih čuda zapravo se zove Flavijev amfiteatar, zato što je radove na njemu započeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca 72. godine, a završio ih njegov sin Tit, osam godina kasnije.

Smatra se da naziv Koloseum potječe od kolosalne skulpture cara Nerona, koja se nalazila ispred građevine, no to je danas ipak još uvjek dvojbeno.Navodno je prvotno bio u Neronovom domu (Domus Aurea-Zlatna kuća) u samoj blizini na brdu Eskvilin(Esquiliae, kasnije mons Esquilinus ili collis Esquilinus) ,a car Hadrijan ga je preinčio u boga Heliosa i postavio pokraj Koloseja.Gradili su ga carevi Vespasijan i Tit iz Flavijeva roda te se zato i zove Flavijevski anfiteatar ili arena.Dovršen je godine 80.poslije Krista,nakon nekih 10 tak godina intenzivne gradnje.

U amfiteatru se se održavale borbe gladijatora, ali i simulacije pomorskih bitki, pri čemu bi Koloseum (Kolosej) bio ispunjen vodom. Iste je car Valentinijan II. ukinuo 438.godine po Kristu.Mogao je primiti 60 tisuća gledatelja, koji su na tribinama sjedili strogo odvojeni po statusu. Najbolja mjesta pripadala su caru i Vestalkama, svećenicama djevicama, zatim senatorima, koji su sjedili u prvim redovima i tako dalje prema vrhu, gdje je bio običan puk. U slučaju evakuacije tolikog broja ljudi, stadion se mogao isprazniti za svega desetak minuta. Čini mi se da je to nešto čega se niti mnogi današnji moderni stadioni ne bi posramili!

Borbe su se održavale tijekom približno 500 godina, a ako ih volite vizualizirati, onda će vam sigurno biti doživljaj 'baciti' pogled na podzemne sobe, bolje reći kaveze, u kojima su gladijatori čekali borbe.

Razgledavanje nije dopušteno, pa ćete se morati zadovoljiti gledanjem s tribina, ali i na taj način još dan danas možete osjetiti napetost i strah tadašnjih boraca.

U srednjem vijeku je kratko služio i kao utvrda-tvrđava.Oštetili su ga potresi 1231.godine i 1349.godine.Također je važno napomenuti da je nakon 6. stoljeća Koloseum pomalo počeo bivati sve više i više zapuštan.Što je kulminiralo u 15. i 16. stoljeću, kad je njegov kamen se počeo koristiti kao građevinski materijal za izgradnju drugih rimskih spomenika, a budući da do tada nije bio istančane arheološke osjetljivosti.

Sve dok ga papa Benedikt XIV.1780. nije proglasio svetim mjestom i posvećuje ga muci Kristovoj na spomen svih mučenika koji su đrtvovani u progonima,i sam sv.Petar je po legendi završio svoj život u Koloseumu.


Preporuka smještaja u Rimu

Danas se primjećuju još uvijek tri razine ,tri kata po 80 arkada,polustupova.Nekada su zidovi bili obloženi mramornim pločama,a u nišama su se nalazile statue poznatih osoba iz javnog života tada starog rima kao i poznatih Rimskih božanstava.

Također čovjeka zadivljuje elipsasti tlocrt 188x156 metara, te visine preko 50 metara.
Čitava se arena mogla natkriti platnom sličnim jedru i to posebnom mornarskom vještinom koju su posebno obučavani vojnici za vrlo kratko vrijeme prekrili.

Donje podzemne prostorije su bile korištene za čuvanje životinja koje su korištene u predstavama.Te je predstave i igre danas za naše poimanje malo vjerojatno teško shvatiti no tako je to bilo tada.

Iste predstave je moglo pratiti i gledati oko 60 000 gledatelja.
Kolika je zapravo važnost najpoznatije rimske znamenitosti, najbolje govori citat Venerablea Beda časnoga(672.-735.) koji je pred veličanstvenim spomenikom rekao:
"Dok Koloseum stoji, stajat će i Rim; kada Koloseum padne, past će i Rim; kada padne Rim, past će i svijet!"

Share this: