Fontana di Trevi

Rim slovi kao grad fontana, O.K. Zagreb se trudii jako preuzeti mu tu titulu ali ipak nemaju toliku povijesnu važnost. Tako da posjetiti i biti u Rimu a ne pogledati rimske fontane je kao da nisi napravio ništa.

Preporuka smještaja u Rimu


Jedna od daleko najpoznatijih što rimskih što svjetskih fontana je digurno Fontana di Trevi.
Nalazi se u Rimskom okrugu Trevi po kojemu je i dobila ime. Visine je 26.3 m i širine 49.15 m te je to najveća barokna fontana u gradu i jedna od daleko najpoznatijih u svijetu.

Mnogi turisti misle da fontana na ovom mjestu postoji oduvijek,no griješe jer to nije tako.
Počeci joj se vežu uz 19. godinu prije Krista,kada je C.Agripa gradio 20 kilometara dug kanal za terme (Aqua Vergine).
Ime je dano po djevojci(virgo),zbog toga što je legenda pripovjeda o žednim vojnicima kojima je djevojka pokazala izvor.
Fontana je zapravo bila zapuštena te tek Papa Nikola V. popravlja zapušteno a ozbiljne radove pokreće tek Papa Urban VIII. koji daje Berniniju 1640.godine nalog da počne graditi novu fontanu,no gradnju je prekinula smrt Pape, te ju dovršava  Nikola Salvi 1732.
A konačni današnji oblik dobiva tek u vrijeme papa Klementa XII. i Klementa XIII.Riječ je o spoju arhitektura,skulpture i prirode(voda).
Zanimljivost za spomenuti akvadukta "Aqua Virgine" koji je sagrađen u doba Marka Agripe pred kraj stare ere, je i ta da još vodu doprema iz dvadesetak kilometara udaljenog izvora te se  isti akvadukt koristi i za punjenje brojnih drugih fontana u centru Rima.
U sredini se nalazi slavoluk,građen od 4 korintska stupa na lezenama,bog Neptun ili Ocean na kočiji(s dva morska konja koja predstavljaju mirno i uzburkano more,kod konje vode morska polubožanstva-tritoni). Navodno su to po mitologiji  Neptunovi sinovi, morski borci. Jedan od njih se bori i pokušava obuzdati konja, dok drugi mirno vodi tu životinju. Salvi je zapravo time htio predstaviti i prikazati moć Neptuna ali i ćudljivost mora.

Sa lijeve strane Neptuna se nalazi skulptura koja predstavlja obilje, a zdesna zdravlje.

Preporuka smještaja u Rimu

Na alegorijski način su prikazani kipovi koji izriču obilje,iznad čega se nalazi prizor kako Agripa odobrava nacrt akvedukta. Desno je kip djevojke koja predstavlja zdravlje i ljekovitost,te iznad nje prikaz kako djevojka pokazuje vojnicima izvor( o tome u nastavku). Na vrhu je prikaz godišnjeg doba te grb obitelji Corsini kojoj je pripadao papa Klement XII.
Dakako biti u blizini toliko poznate i slavne rimske i svjetske fontane a ne baciti novćić,piff.
A zašto? 
Ee zašto? 

E zato...legenda o bacanju novčića kaže..

Prema legendi  bacite li kovanicu u predivno barokno djelo arhitekta Nicole Salvija u Rim ćete se sigurno vratiti. 
Obično se bacaju dvije kovanice preko ramena - prva, za vašu želju, a druga eh pa druga za ponovni povratak u Rim.
To je sigurno razlog zašto komunalne službe svakog jutra pokupe "utržak" od 3.000 eura u prosjeku. 
A taj novac se dakako upotrebljava u svrhu čišćenja ovog megapolisa ipak je to Italija.

Prisjetili smo se i na brzinu svih scena brojnih filmova snimljenih u Rimu, u kojima je Fontana bila u prvom planu ,primjerice Praznik u Rimu, La dolce vita, Scarlet and the black.

Nakon uživanja u baroknom zdanju,premoreni smo se uputili na večeru.

Vratili smo se i slijedeći dan tijekom prijepodneva preko Via del Corso,jutrom,bez obzira bio radni dan ili ne mnoštvo ljudi je opet okupiralo fontanu no to više nekako nije bilo to, večernji dojam je puno bolji.

Share this: