Ferrara




Ferrara nam je poznat kao mali renesansni gradić u središnjoj Italiji u pokrajini Emilia Romagna, čiji je glavni grad Bologna. Glavna djelatnost u regiji je poljoprivreda, iako se tu nalaze i industrijski giganti kao što su Parmalat, Ferrari, Ducati itd. Dio pokrajine ima izlaz na Jadransko more, pa je tamo razvijen i turizam. Ferrara je postala turističko odredište zahvaljujući činjenici da se nalazi negdje na pola puta prema Rimu, pa je putničke agencije koriste za zaustavljanje radi odmora putnika. Naravno, usput se ruča i ponešto razgleda.



Bogate mecene

Dvorac obitelji Estense, sagrađen u XIII. stoljeću, glavna je znamenitost u povijesnom središtu mjesta i pod zaštitom je UNESCO-a. Zamak s visokim zidovima i kulama, opasan kanalima ispunjenim vodom pružao je sigurnu zaštitu stanarima i istovremeno pokazao moć bogate obitelji susjednim gradovima Firenzi, Pisi i Sieni

Kako su članovi obitelji Estense bili poznati mecene mnogim umjetnicima njihova djela se mogu vidjeti u nekom od desetak muzeja.

Sveučilište je osnovano 1391. Više od 12.000 studenata iz Italije i inozemstva u gradu od 130.000 stanovnika daju Ferrari poseban ritam. Ali ne i oko Nove godine kada smo i posjetili Ferraru.
Kad miruje sveučilište, a ulice su u središtu puste, neveseli lik Girolama Savonarole postane gospodar noći koji plaši rijetke prolaznike. Girolamo Savonarola rođen je u Ferrari. To je razlog za spomenik u centru grada čovjeku koji je za neke fanatik koji se izborio za mjesto u tamnoj strani povijesti paleći knjige i umjetnička djela, da bi na koncu i sam završio na lomači, a za druge reformator države i duha. To su one vječne teme dobar li je ili nije,ovaj onaj,visoki,mali,debeli,mršavi…..


Ulice u centru Ferrare i danas su popločane nezgrapnim kamenjem, ne kockama poput onih u Parizu, već kamenjem, kako su bile popločane i u vrijeme Savonarole. I s običnim cipelama na nogama lako je izvrnuti gležanj, a hodanje u bilo čemu s višom petom je nemoguće. No bez obzira na to, bicikl je najvažnije prijevozno sredstvo. Na jugu Italije jurcaju na motorima, na sjeveru voze bicikle. Centar Ferrare, od kamenom popločanih ulica do dvorišta palača, slika je renesanse. Bez luksuznih, ali ipak jednoličnih modernih trgovina visoke mode u staklu i mesingu, bez mora neonskih reklama, odmor je za oči; tek namršteni Savonarola od kamena podsjeća putnika na stvarnost.




Malo je gradova malenih poput Ferrare koji imaju toliko lijepih dijelova vlastite prošlosti koji nisu obamrlo tkivo na gradskom biću. U središtu Ferrare srednjovjekovni je Castello Estense iz 14 stoljeća. S četiri kule, okružen vodom, prolazak njegovim dvorištem odličan je prečac kojim se stiže do katedrale u centru. Tuda prolaze domaćice na povratku iz jutarnje kupovine te poneki japanski turisti s videokamerama, da ima ih i tu. Lijepo je svakako sjesti,osobito ljeti u hladovinu njegovih zidova,nije ljeto ali svakao je lijpo gledati prolaznike sa "visine".


Prođe li se kroz Castello, stiže se do ulice Corso Martiri dela Liberta. U toj maloj ulici nekoliko je simpatičnih kafića koji podsjećaju na prizore iz filmova Federica Fellinija. U kafićima se okupljaju, na jutarnjem espressu, službenici gradske uprave smještene u blizini nedalekog trga Piazza Trento e Trieste,valjda to je Mediteranski stil ne samo Balkanski. Studentice koje rade i studiraju, prije otvaranja trgovina uređuju izloge. Dok su sagnute, u hlačama nisko spuštenim ispod bokova, kako to nalaže moda, vide im se razgolićena leđa s tetovažama valjda je i to moda.


Službenici uz kavu, punim plućima, uživaju u prizoru ljepote mladosti i kod nas slično službenici su uz kavu za radnog vremena samo na žalost ne uživaju u ljepoti mladosti jer nam je mladost po Njemačkoj i Irskoj.Tu je i slastičarnica sa sladoledima neobičnih okusa, poput čokolade s paprom. Taj nesvakodnevni sladoled, barem na našim prostorima, koji djeluje poput jutarnje kave, podsjetnik je na doba velikih zemljopisnih otkrića, kada je papar bio najcjenjenija roba u onovjekoj Europi. Papar su kupovali samo najbogatiji, visoki kler, aristokracija. Koristili su ga kao najukusniji dodatak jelima, posebno slasticama. Kolač 'paprenjak' koji se servira putnicima u zrakoplovima Croatia Airlinesa potječe iz tih vremena kad su njegova dva najvažnija sastojka cimet i papar bile dragocjenosti dopremljene s dalekog Orijenta. Stariji čitatelji sjetit će se izraza 'kolonijalna roba' koji je označavao mirodije poput cimeta i papra,šafrana i ostalih egzotičnih začina.




Share this: